Per Svenssons högfärdshosta

Per Svensson, journalist på Expressen, tycker inte att politiker ska tala direkt med sina väljare. Det strider mot demokratins principer, säger han. Allt politikerna säger måste förmedlas journalister. Eftersom journalisterna är de enda som kan tolka politikernas tal så att folket kan få veta vad dessa egentligen säger. Vanligt folk kan inte avgöra en sån sak själva. De är för dumma. Därför är det farligt för demokratin om politikerna råkar komma i direktkontakt med folket.

Maken till självuppblåst elitism får man leta efter! Sånt här gör mig förbannad. Tror verkligen Svensson att hans idioter till medarbetare förstår bättre vad Carl Bildt och andra politiker säger än vad jag och alla andra människor gör? Vilken är deras överlägsna kompetens? Att de jobbar på Expressen är knappast något som borgar för kvalitet. Tvärtom. Varje gång man läser något ur denna tidning så är man tvungen att dubbelkolla alla fakta själv, eftersom tidningens journalister är för dumma eller för lata klara av en sån sak. Det kanske kommer som en överraskning för Svensson, men många av oss som läser Carl Bildts blogg har gått mer än sex år i folkskola. Ja, en del har till och med doktorerat.

En demokrati tjänar på att så många som möjligt kommer till tals i debatten. Det ska inte vara några munkavlar och inga privilegier. Ordet ska vara fritt och den som vill ge sig in i leken får leken tåla. Det gäller även Expressen. En minister ska i debatten kunna platta till en tidning om det den skriver är skräp. Klarar tidningen inte av det kan den lika gärna läggas ned. Då har den förlorat sitt existensberättigande.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Per Svenssons högfärdshosta”

  1. Två citat från Team America World Police. Sean Penn says “Before Team America showed up, it [Iraq] was a happy place. They had flowery meadows, and rainbow skies and rivers made of chocolate, where the children danced and laughed and played with gumdrop smiles.” Janeane Garofalo’s character states, “Our job as actors is to read the newspapers, and repeat what we’ve read on TV, like it is our own opinion.”

Kommentarer är stängda.