Siffrorna Expressen aldrig kollade

Flera medier har okritiskt påstått att Carl Bildt har stora intressen i amerikansk vapenindustri. Ingen har kollat siffrorna. Det har jag gjort. Det företag i vars styrelse Bildt suttit förvaltar en förmögenhet på ungefär 900 miljarder dollar. Av dessa har 17 miljoner placerats i försvarsindustriföretaget Lockheed Martin. Det är ungefär 0,002 procent.

Expressen har gjort världens dumhet. Förmodligen den dummaste man kan göra som tidningsredaktion. Redaktionen har gått på en konspirationsteori. Någon framgångsrik ryktesspridare, oklart vem, lyckades sprida ut att Bildt hade intressen i amerikansk vapenindustri. Ryktet plockades upp av Expressen och den politiske chefredaktören PM Nilsson följde upp med ett hejdlöst personangrepp. Men man glömde kolla fakta. En journalistisk dundertabbe.

Lika tragiskt som att se hur Expressen målat in sig i ett hörn är det att se hur okritiskt svenska medier använder varandra som källa. Se här hur Aftonbladet och SVT okritiskt rapporterar samma sak som Expressen. Ingen av dem har kollat fakta.

Legg Mason är ett företag som ägnar sig åt kapitalförvaltning. De äger inte de 900 miljarderna själva utan förvaltar dem åt andra. Bland de företag som man investerat i finns Google, Nokia och även Swedbank. Några starka intressen i vapenindustrin har man helt enkelt inte. Det är rätt och slätt fel.

Den som vill kolla upp siffrorna själv, vilket rekommenderas, kan konsultera följande länkar:

Legg Masons samtliga fonder:
http://www.leggmason.com/funds/ourfunds/portfolioholdings/

Den fond som investerat i Lockheed Martin:
http://www.leggmason.com/funds/ourfunds/rts/Investors_Trust_9-30-06.pdf

Presentation av företaget:
http://www.leggmason.com/about/pdf/MLConf2006.pdf

Årsredovisning:
http://www.leggmason.com/about/pdf/LM2006AR.pdf

Alla läsare önskas en trevlig helg!

_______________

PS
Igår skrev jag att jag inte trodde att journalisterna Lagercrantz och Nesser led av inkompetens, utan medvetet drev en kampanj mot Bildt. Det får jag nu ta tillbaks. De är tydligen inkompetenta i alla fall.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

11 reaktioner till “Siffrorna Expressen aldrig kollade”

 1. Så att satsa 17 miljoner på något oerhört tveksamt är OK? Bara för att det i deras kretsar är småsand är det helt etiskt?
  Men om företaget bara hade haft 17 miljoner hade det varit oetiskt då?
  Så logiken i ditt resonemang är: om du är riktigt riktigt enormt rik är det inte alls oetiskt om några miljoner går till ljusskydda affärer, eftersom det i jämförelse med alla dina andra pengar är flugskit?

 2. Jag har inte kollat vilka andra eventuella företag inom försvarsindustrin som Legg Mason placerat i. Anledningen till detta är att det är just Lockheed Martin som PM Nilsson påstått är skälet till att Bildt låtit sig köpas. Nilsson har påstått att Legg Mason har stora intressen i Lockheed Martin, men som synes stämmer inte det. Därmed faller hela Expressens konspirationsteori.

  Följ länkarna så ser ni själva i vilka företag Legg Mason investerat i.

  Legg Mason har också dotterbolag, men dess vet jag inte vilka de är och vad de investerat i. Men klicka på SVT-länken i inlägget så ser ni vilken fond det är som skulle vara den med stora investeringar i Lockheed Martin. Jag har inte kollat på denna fond av en slump.

 3. RS, om du tycker att vapenindustrin är oetisk, hoppas jag att du kör Saab eller äger en Sony Ericsson telefon. Inte heller bör du ha något med svenska posten att göra eftersom de köpt sina brevsorteringsmaskiner från just Lockheed Martin.

  Nä, vänstern målar sina spöken… vad som är så dåligt med Lockheed Martin vet jag inte riktigt (det är ingen som talat om det ännu), men eftersom de tillhör försvarsindustrin och är ett amerikanskt bolag, så är de väl misstänkliggjorda som onda av bara de anledningarna.

 4. “Någon framgångsrik ryktesspridare, oklart vem”

  PM Nilsson heter han. Det står ju helt klart att Expressen har en hatkampanj mot Bildt. Efter att media lyckades få två ministrar sparkade har PM Nilsson nu fått kåtslag av maktkänslan och försöker går efter den mest respekterade, och mest hatade, ministern för att sänka honom.

  Förmodligen inbillar sig PM Nilsson att hans kompisar på riktiga tidningar utomlands skall tycka att han är ball, och inte bara redaktör för nån liten svensk skittidning.

 5. Att kapitalförvaltare direktinvesterar i moraliskt och etiskt oförsvarbara ting är nuförtiden en sällsynthet.
  Därför menar jag att de 17 miljoner dolllar som du nämner närmast visar på ett blygsamt misstag av mindre dimensioner
  hos Legg Mason.

 6. Så det är, som vanligt, storleken det hänger på då? Investera gärna i dödsbringande vapen, men inte för mycket. Var kommer moralen in då?

Kommentarer är stängda.