Expressen svarar (om de felaktiga siffrorna)

Det kom ett brev:

Hej Stefan Olsson.

Jag har med intresse läst ditt räkneexempel på din blogg under rubriken “Siffrorna Expressen aldrig kollade” (och som nu spritt sig till andra bloggar). Din uträkning är såvitt jag kan bedöma helt korrekt. Det var ungefär samma siffra jag kom fram till när jag räknade på det. Problemet är att det inte har någon som helst bäring på artikeln.

Om du hade läst och förstått artikeln hade du insett att vi aldrig har hävdat att Legg Mason har en stor andel av aktierna i sina fonder i Lockheed Martin. Vad vi hävdar är att Legg Mason har stora ekonomiska intressen i den amerikanska krigsindustrin och har investerat tungt i teknologiindustrin, och att Legg Mason i sin senaste årsredovisning placerar Lockheed Martin på listan över årets mest framgångsrika aktier. Allt detta är helt sant.

Legg Mason uppger själva att mellan 15 och 25 procent av fondinnehavet upptas av aktier i amerikanska högteknologiföretag, en bransch som upplevde sin största uppsving på 20 år i och med den rekordstora 400-miljarderdollarsbudget som försvaret fick 2003.

Jag och Leo Lagercrantz har pratat med två personer vid informationsavdelningen på Legg Mason för att få detta bekräftat.

Legg Mason själva påstår att kriget drev upp aktierna i hela branschen, oavsett om företagen hade fått några direkta kontrakt med Pentagon. Underleverantörer till de större företagen påverkades t.ex. givetvis också
positivt av Irakkriget.

Att det enbart var Lockheed Martin som drev upp Legg Masons aktie har vi aldrig påstått.

Däremot hade under 2001, 2002 och fram till nu, Legg Mason en stor, betydande del av fonderna i teknologibranschen, som tjänade på Irakkrigets utbrott 2003.

Bland de företag som Legg Mason hade i sina fonder 2003 och som tjänade på
Irakkriget finns bla:
• General Electrics, Pentagons största leverantör.
• General Dynamics, tillverkar F16-plan, Abrams stridsvagnar och
Trident-ubåtar.
• Boeing. Tillverkar försvarssystem.
• Chevron. Oljebolag som fick kontrakt i Irak.
• Lockheed Martin, världens största vapentillverkare, tillverkar bla
bombplan.
• Citigroup, finansinstitut som äger företag som bygger oljeledningar i
Irak.
• United Technologies. Tillverkar Black Hawk- och Comanchehelikoptrar
• Alliant Techsystems, tillverkar missiler, bombplan och ammunition.
• DRS Technologies, tillverkar elektroniska försvarssystem.
• L-3 Communications Corp, tillverkar elektroniska försvarssystem.

Bara för att nämna några.

Skälen till att Lockheed Martin särskilt lyftes fram i artikeln var dels att företaget var ett talande exempel för hur vapenindustrin och hela branschen gynnades av Irakkriget, dels att ordföranden i CLI, Bruce Jackson, var fd chef på Lockheed Martin och tjänade stora pengar på att Lockheeds aktiekurs fördubblades.

Jag skulle personligen önska att du, innan du kallar mig “inkompetent” mot bakgrund av en artikel jag har skrivit, hade läst och förstått artikeln.

Jag skulle också önska att du införde en rättelse på din blogg. Man kan missledas att tro att vi inte har “kollat siffrorna”.

Med vänlig hälsning

Johannes Nesser, reporter Expressen

PS
Om du hade läst artikeln om East Capital i Expressen hade du sett att varken jag eller min kollega Leo Lagercrantz har varit inblandade i den artikeln. I din blogg i förrgår kunde man tro att vi hade skrivit artikeln, vilket vi alltså inte har gjort.

_____________

Mitt svar:

Tack Johannes för ditt svar. Att du tagit dig tid att komma med denna replik visar att ni på Expressen trots allt kanske har kraft och förmåga att delta i debatten på samma villkor som alla andra. Det hedrar dig. Kommer du att publicera denna replik i tidningen, eller är det bara den lilla skaran bloggläsare som kommer att få ta del av den? Visst vore väl det rimligt att alla Expressenläsare fick ta del av det här meningsutbytet?

När det gäller sakfrågan har du inte mer rätt än vad du haft tidigare, tyvärr. För det första, om du nu anser dig ha bevis för att Carl Bildt har stora intressen i amerikansk försvarsindustri, varför publicerar du inte dem i Expressen? Nu har du skrivit ett brev till mig. Men varför berättar du inte detta för din läsekrets?

För det andra, dina egna siffror visar klart och tydligt att Legg Mason (och därmed Bildt) verkligen inte har något intresse i vapenhandeln. Du skriver att General Electric tillhör försvarsindustrin. Visst, GE levererar till Pentagon, men GE råkar vara ett av världens största företag. Det har inte bara Penatgon som kund, utan miljoner vanliga hushåll också. GE är ju som bekant mest känt för att sälja kylskåp. Kanske du själv har ett GE-kylskåp hemma?

Rättelse: Det var tråkigt att det framstod i ett av mina tidigare inlägg som att du och din kollega Leo Lagercrantz skrivit den konstiga artikeln om East Capital. Jag uppfattar det som att du tar avstånd från den, trots att den är publicerad i den tidning som du arbetar för. Det är hedervärt.

Jag har varit hård i min kritik mot er på Expressen, men jag tycker det är välförtjänt. Om ni ska tas på allvar, vilket jag antar att ni vill, måste ni göra ett bättre jobb. Så enkelt är det.

Stefan

______________
Andra bloggar om: , , , , , . Intressant.

Dela med andra:

8 reaktioner till “Expressen svarar (om de felaktiga siffrorna)”

 1. Ha ha, från PM Nilssons tidigare beskrivning “storägare i amerikansk vapenindustri” till att nu blott ha investerat i branscher som fått ett uppsving i och med kriget, är en reträtt som heter duga. Festligt när aktier i General Electrics och Citigroup ska vara exempel på blodsdrypande värdepapper.

 2. Men frågan är väl ändå som Bildt tjänat pengar på kriget och fortsätter att tjäna pengar på kriget. Hittills är det inte en fråga som jag fått svar på. Vare sig av expressen eller någon annan.

  Är det klandervärt att utrikeministern personligen tjänar pengar på krig? Ja, det tycker jag. Det gör att beslut han fattar i sin roll som utrikesminister alltid kommer att kunna ifrågasättas utifrån detta.

  Då spelar det ingen roll hur liten andelen är av det totala fonderna, eller för den delen om GE:s huvusakliga verksamhet är kylskåp.

  Går det att räkna ut hur mycket pengar Bildt har tjänat på att Bush gick i krig med Irak?

 3. Staffan,
  Men det är ju en fullständigt orealistisk syn på en människas privatekonomi. Det räcker ju med att äga aktier i en bunt företag, eller i några fonder , så både tjänar man och förlorara på krig samtidigt.

 4. “En bransch som upplevde sin största uppsving på 20 år i och med den rekordstora 400-miljarderdollarsbudget som försvaret fick 2003.”

  Här försöker Expressen hävda att den globala uppgång vi nu befinner oss i beror på Irak-kriget. Det tror jag dom är rätt ensamma om.

 5. Lysande svar! Bravo! Jag är så förbannat trött på dessa parasiter till journalister som sitter på sina kamrar och kokar ihop konstiga konspirationsteorier. PM Nilsson har ju tidigare skrivit bra saker, exv ställningstagandet i Muhammedkarikatyraffären förra året, men nu har han fullkomligt flippat ur. Journalistföraktet breder ut sig, och/ men bloggar som denna kan vara räddningen för demokratin.

 6. Bara på Expressens shortlist av extraskumme investeringar finns ju “samband” och “kopplingar” till väldigt mycket bra och nyttigt. Bildt kommer att profitera av en fredligare och rikare värld.

Kommentarer är stängda.