En lösning som saknar ett problem

När man är hemma i influensa konsumerar man mycket media. Igår såg jag hela Ansvarskommitténs presskonferens och lyssnade på alla kommentarer i pressen. En fråga som ställdes om och om igen var vad förslaget om att avskaffa länen och införa regioner ska vara bra för. Vilket är problemet som ska lösas?

Men efter att ha lyssnat och lyssnat, och idag på förmiddagen också läst själv i kommitténs betänkande har jag inte blivit mycket klokare. Vi bör införa regioner, säger kommittén, för att vi ska säkra välfärden i framtiden. Mer tydligt svar än så verkar det inte som att det går att få. Jag är inte särskilt imponerad.

När det gäller sjukvård talas det mycket om den högspecialiserade vården. Utbud och efterfrågan följer inte länsgränserna. Men de kommer sannolikt inte att följa regiongränserna heller. Frågan är om den allra yttersta spetskompetensen inom sjukvården ens kommer att bry sig om nationsgränserna.

Det problem som vi har i landstinget i Uppsala är väntetiderna, särskilt inom primärvården. Detta i sin tur beror på att vi fram tills idag har haft en slapp ledning av verksamheten. Den tidigare majoriteten (s, v, mp) har inte haft någon kontakt med “golvet”. Man har inte vetat vad de har för sig om dagarna och därför inte kunnat styra verksamheten. På vilket sätt kommer nya superlandsting att lösa detta problem? Det är en ren ledningsfråga. Jag kan inte se hur vi simsalabim skulle bli av med det i särklass största problemet inom vården – köerna – genom denna mastodontreform.

En annan fråga som Ansvarskommittén talat mycket om är kollektivtrafiken. Denna rör sig inte heller bara inom länsränserna. Även detta är förvisso en sanning, och jag är den förste i att instämma i att vi behöver mer samarbete över länsgränserna (särskilt mellan Uppsala och Stockholm). Men är det verkligen så att både den högspecialiserade vården och kollektivtrafiken ska ha samma organisation? För mig förfaller detta som två helt olika saker.

Något är seriöst fel med Ansvarskomitténs förslag. Ena stunden undrar man vilket problem det är som ska lösas, i nästa stund undrar man hur ett enda förslag kan vara lösningen på så många olika problem samtidigt.

_______________
Andra bloggar om: , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “En lösning som saknar ett problem”

  1. Det största skälet är väl att Sverige är för centraliserat. Med en regionalisering av Sverige flyttas makten närmare människorna, bort från ett centrum, Stockholm.

  2. Tack för ett bra inlägg!
    Som hemmahörande i Halland berörs man mycket av denna omorganisation av regioner. Halland har idag en ganska stark ekonomi och vi har kommit dit där vi investerar inom sjukvården. Gissa hur sugna vi är i norra Halland på att bli ihoptåtade med Västra Götaland! Idag har vi fler och fler patienter som kommer till Kungsbacka för att få vård. Där får man nämligen komma fram till läkaren medan man fortfarande är ung och man får bra vård. Varför förstöra något som är bra?
    I övrigt en bra och välskriven blogg med intressanta lästips för en politiker och statsvetare, tack för det!

Kommentarer är stängda.