Reinfeldt på besök

Långt ifrån riksmedias intresse hade vi moderater i Uppsala län stämma idag, med celebert besök. Ingen mindre än statsministern själv hälsade på. Det var roligt. Fredrik är en förskräckligt bra talare. Han talade utan manus i 40 minuter, utan att det vare sig blev tråkigt eller rörigt. Det är få som klarar det.

Innehållsligt var det mest intressanta hans beskrivning av vad som nu återstår att göra. Väljarna kommer inte att rösta på alliansen om alliansens politiker i valet 2010 nöjer sig med att föreläsa om vad man åstadkommit under mandatperioden. Väljarna är framåtblickande. De vill veta vad alliansen tänker ta itu med härnäst. Alltså måste vi redan nu börja med att arbeta på 2010 års valprogram. Ut och lyssna på väljarna, var budskapet. Damma inte av gamla motioner från förra mandatperioden.

Jag tror att han har helt rätt, men jag fruktar att vi kommer att göra tvärtom. Det kanske gick lite väl bra för moderaterna på många håll, vilket riskerar att göra att vi blir lite för nöjda, och därmed inte så flitiga som vi varit hittills. Det stora problemet ligger dock i politikens arbetsformer, inte minst inom partiet. Vår nye partisekreterare Per Schlingman har en 50/50-vision. 50 procent av allt arbete som vi partiaktiva lägger ned ska vara inriktat på förtroendearbete, i nämnder och partiföreningar. 50 procent av arbetet ska vara inriktat på kampanj och samtal med väljarna. Vi är långt ifrån det målet. Jag skulle uppskatta att knappt 5 procent av det arbete jag lägger ned i partiets tjänst är utåtriktat. Jag vill verkligen inte att det ska vara så, men jag är fast i strukturerna. Vi jobbar på samma sätt som vi alltid har gjort. Interna möten där moderater träffar andra moderater prioriteras och tränger undan andra aktiviteter.

Efter väljarkollapsen 2002 genomgick moderaterna en ordentlig sakpolitisk renovering under Fredrik Reinfeldts ledning, samtidigt som Allians för Sverige bildades. Tillsammans förnyade detta både vårt parti och borgerligheten som helhet, vilket lade grunden för valsegern. Frågan är därför nu om en liknande renovering av politikens arbetsformer kommer att göras. Och då menar jag inte kommunernas och landstingens arbetsformer, utan partiets. Jag tror att vi måste göra det om vi ska bli det lyssnande parti som vi vill vara. För som det är nu spenderar vi nästan all tid på möten med varandra. Så kan vi i längden inte ha det.

______________

Andra bloggar om: , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: