Planekonomins kalsonger

DN/TT rapporterar att Universitetsjukhuset i Lund betalar mer för att tvätta ett par kalsonger än vad det skulle kosta att köpa in ett nytt par. Hur kan det bli så? Jo, det beror på att landstingen inte styrs efter marknadsekonomiska principer. I ett vanligt företag är rationaliseringar på kostnadssidan ett ständigt pågående arbete. I landstinget gör man bara det när det kommer uttryckliga order därom från politikerna. Det finns ingen anledning att jaga besparingar om man inte måste.

Jag har sagt det förr och nu får jag anledning till att säga det igen. Landstingen är planekonomier. “Den sista sovjetstaten” är inte Norge, utan de svenska landstingen. Jag är inte alls förvånad att en sån här sak dyker upp.

(Läs också gärna Trollhare som bisarrt nog inte tycker man bör kolla upp vad saker och ting kostar. Det är “kapitalistiskt” att vara sparsam med skattemedel.) 

_____________________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Planekonomins kalsonger”

  1. Min kommentar kommer in lite sent, men du väl inte mena att om det inte finns på Google, Yahoo… så är det inte sant.

  2. Jag bara önskade att mina björn borg kalsonger kostade lika lite som en tvätt. Köpte senast ett par satinkalsonger för 369 kronor på http://www.uppercut.se

    Tvättar cirka 30 par i en maskin vilket skulle innebära att antingen kostade tvättmedlet 9225 kr per tvätt eller att kalsongerna kostade 5 kr/25 par kalsonger…

    Önskade det vore det sista.

Kommentarer är stängda.