Nu ska kd dras i skiten

Mediaspinn. Vad är det? Jo, ett fint namn för smutskastning. Så här går det till:

Man sänder ett TV-program där man ställer frågan “Är Sverigedemokraterna de nya Kristdemokraterna?”. Frågan är helt grundlös, men gör att man får anledning att prata om kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samtidigt. Kristdemokraterna kopplas på så vis samman med något fult. Sen väntar man på att alla andra som inte heller gillar kristdemokraterna ska hänga på. Och så hoppas man på att “snacket på stan” ska komma igång.

I det här fallet var det SVT som satte igång smutskastningen, som sedan vidarebefordrats av en antingen elaksinnad eller korkad journalist på SvD/TT. Och i bakgrunden är vänsterbloggarna i gång med att försöka få igång snacket.

Länk till SVT:s program.

Länk till SvD/TT:s artikel där man spinner vidare på den fejkade kopplingen mellan kd och sd.

Länkar till doakören från vänster:

Trollhare

Blogge Bloggelito
Peter Andersson

Sanningen är att Sverigedemokraternas väljare till största delen kommer från socialdemokraterna – ett välkänt faktum bland sociologer och statsvetare. Litteraturtips: Jens Rydgren, “Från skattemissnöje till etnisk nationalism”.

_______________
Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

14 reaktioner till “Nu ska kd dras i skiten”

 1. Det är alltid lika uppfriskande när vi libertarianer ena dan blir beskyllda för att vara höger och andra dan för att vara vänster! Sanningen att säga är vi varken eller, och inte heller står vi i mitten.

  För övrigt har jag ingen teve och har således inte hakat på något alls.

  Bra försök, dock.

 2. Om man har missat att stora delar av sverigedemokraternas väljare tidigare röstat på sossarna har man antgaligen levt helt utan mediakonsumtion sedan valet. Men det måste vara tillåtet att OCKSÅ visa på kopplingen till andra partier. Och faktum är ju att kd är det parti som förlorat störst ANDEL av sina väljare till sd. Får inte det sägas? Det är heller knappast en slump. Kd är ett moralkonservativt parti. Sd är ett moralkonservativt parti. Några andra moralkonservativa partier av betydande storlek finns inte i Sverige. Sverigedemokraterna har på senare tid insett detta och mycket medvetet börjat ragga röster hos kd. På vilket sätt är det en mediakonspiration? Har svt tvingat dem? Är det också vänsterjournalister som tvingar grabbarna på kulturrevolution.se att ena dagen förespråka kd, och nästa på sd?

 3. Kul när riksdagspartierna träter om vilket som mest/minst bidrar med proselyter till Sverigedemokraterna.

  Vill de veta varför borde de ta en titt i spegeln. Då hittar de roten till varför sd växer.

 4. dav: Du skriver att SD växt på sossarna, men ser man på att SD på senare tid växt mest i Småland (till över 6 % vill jag minnas) så stämmer det knappast för den senaste tiden. Då verkar Stefans analys passa bättre på de senaste mätningarna.

  För övrigt är jag inte så rädd för SD. Visst består de delvis av ett nät simpla obildade tölpar som anser att varenda invandrare kostar samhället enormt mycket massor, men de har inte bara den sorten och som kontrast till samtliga andra partiers ovilja att ens adressera problem med exempelvis hämtbröllop och andra kulturella problem samt att sedan flera generationer etniska svenskar år 2050 kommer i minoritet och att vi blir den minsta gruppen — om man nu ska dela in i grupper — inom 80 år. Att inte ens bry sig om dessa frågor och ignorera oro, det gör naturligtvis att SD växer, och som lackmus i en oerhört förändrad situation och värld tror jag att SD fyller en viktig funktion; alltså ett annat sätt att säga att jag hatar “håll käft”-mentaliteten från vilket håll det än må komma och i vilket sammanhang som helst. Visst kan SD ha fel, men det kan också finnas oanade problem inbyggda i dagens politik.

  3600 helsvenska hushåll flyttade förra året ifrån Malmö kommun, till s a s satellitkommuner. Det innebär väl 10 000 etniska svenskar.
  http://sydsvenskan.se/malmo/article11967.ece
  Vanligaste svar på varför angavs vara trygghet, och i kommentarer visade det sig vara att man ansåg att kriminaliteten i Malmö blivit för stor och att det beror på många invandrare och kulturer. Andelen invandrare i Malmö är nog nu bortåt 30 procent (var 26 procent innan förra årets invandring tror jag) mot kanske 13 procent i Sverige (ökar även med 1 procent i Sverige årligen samt år 2006 med 2-3 procent i Malmö). Flera skolor saknar svenska elever (enligt nämnda undersökning en stark orsak till flytt från Malmö). Ett antal förskolor slutar nu att servera griskött med hänsyn till muslimer.

  Jag tyvärr har själv sett prov på kriminaliteten i Malmö. Med dagens invandringsnivå kan Malmö få invandrarmajoritet inom ett decennium och muslimsk majoritet inom några decennier, och andra svenska städer och samhällen kan komma att följa i Malmös spår. Samtidigt åker grupper av invandrare snart tillbaka till sina hemländer där de investerar och agerar som om de hade två länder, men där Sverige är deras “guldkalv”. Är detta humant?

  Jag tycker inte vi ska stoppa någon flyktinginvandring och att invandringen ska vara en stor andel av dagens, men den behöver nog inte ens vara halva dagens nivå om den samtidigt ska trygga mycket höga humanitära krav. Kristna irakier som slaktas i Irak har t ex naturligtvis skäl. Alla från Afrika eller mellanöstern? Nej. Inte heller är den vida definitionen för anhöriginvandring annat än en garant för att de som vi låter komma på oerhört vaga humanitära skäl och som många bedömer ska anses som ekonomiska invandrare innebär ganska många ytterligare invandrare men med några års fördröjning.

  Stramar vi upp reglerna, även för att t ex slippa hämtbröllop som oftast innebär tvångsbrölopp för unga människor, tror jag att vi kan vara långt mer generösa mot verkliga flyktingar. Vi borde t ex på 30-talet kunnat ha släppt in 6 miljoner judar …om det varit möjligt, för i själva verket hade ju då AH ockuperat oss långt innan vi släppt in en bråkdel av dem, och vår skuld under den tiden är inte helt enkel men visst var fegheten svensk och pinsam. Jag tycker inte att det är det minsta dumt att vi släpper in många irakier nu om de behöver skydd, vilket de ju gör.

  Jag är inte heller SD:are och anser att SD är för hårda, för repatrierande o s v, men samtidigt finns det inga nyanser mellan dagens politik som inte får diskuteras och deras alternativ som kan innehålla en del åtgärder på invandringspolitiken som inte kan sägas vara inhumana (i vissa fall ger större humanitet, beträffande assimilation och politik rörande sådant som hederskultur) och borde vara relevant att diskutera för vem som helst med intresse för samt kunskaper och insikter rörande hög invandring, dess risker och vikten av att minoritetskulturer integrerar i ett samhälle.

  10 000, kanske fler etniska svenskar flyttade alltså från Malmö förra året för att, som de flesta tycktes mena, Malmö var en för osäker stad p g a en hög andel invandrare. Det handlar om att en stad transformerats och SD är en reaktion på ett land som kan komma at transformeras på några decenniier som Malmö transformerats de senaste decennierna.

  Underskatta inte SD som ventil. De är en effektiv sådan och frågan är om inte ventiler i ett “håll käft”-klimat är riktigt demokratisk?

 5. Svar till dav:

  Vad “får sägas”? Vad som helst naturligtvis (så vida inga yttrandefrihetsbrott begås).

  Att kd har tappat störst relativ andel väljare till sd är måhända sant, men irrelevant. Relativa röstandelar räknas inte i valet, utan bara verkliga röster. Majoriteten av sd:s röster kommer från s.

  Intressant att veta är att detta också gällde för ny demokrati i valet 1991. Det parti som tappade störst relativ andel då var mp.

 6. Men SD har ju en tydligt värdekonservativ kristen ideologi. Är det konstigt om ett parti med en sådan ideologi främst lockar väljare från Kd? Är det konstigt om partierna har liknande åsikter i abortfrågan, synen på homosexuella, kyrkans roll i samhället osv?

 7. Om du tror att kd delar väljarbas med sd tycker jag du ska lägga fram bevis för det. Varför gör du inte det? Är det för att det enda du vill göra är att smutskasta kd?

 8. Föreslår intresserade läsare,om ni verkligen är intresserade var kd står ideologiskt at titta in på min blogg där jag på ett tydligt sätt redogjort för det hela på olika sätt.

Kommentarer är stängda.