Söndag på 115th Street

Eftersom jag befinner mig i Chicago har jag idag varit på gudstjänst i en svart bapistkyrka. Det hade jag bestämt att jag skulle göra redan innan jag åkte. Det blev St. John Missionary Baptist Church på 115th Street. Eftersom jag kom alldeles för tidigt fick jag också delta i söndagsskolan.

Den amerikanska kyrkligheten är verkligen enastående. Församlingen som jag besökte har två gudstjänster på söndagarna. En kl 7.30 och en 11.00. Däremellan har man söndagsskola, för både barn och vuxna. I söndagsskolan går alltså även vuxna. Vi fick oss en lektion om Uppenbarelseboken. Hur många i Sverige kan tänka sig att gå upp tidigt en söndagmorgon för att gå på en gudstjänst och sitta i skolbänken för att lära sig förstå Bibeln?

Det gör man i USA. Och de människor som det handlar om är inte några religiösa fanatiker om någon tror det, utan vanligt folk. I USA är det inget konstigt att vara baptist och sitta halva söndagen i kyrkan.

Området som jag besökte var också en upplevelse i sig. Det kallas för Pullman och ligger i Chicagos södra utkant. Här ligger kyrkorna tätt. Från perrongen på pendelstågsstationen kunde jag räkna till tio kyrktorn, men då är det bara hälften av alla kyrkor som syns. Längs 115 gatan ligger ett flertal mycket små kyrkor instoppade i butikslokaler. Tänk er en helt vanlig butikslokal där man har täckt för skyltfönstren med draperier eller persienner. Där bakom firar man sedan gudstjänst. Predikan hörs ut på gatan. Längs en sträcka på en knapp kilometer ligger säkert tio kyrkor av detta slag. Jag har aldrig sett något liknande.

0415_202232.jpg

Bakom de vita fönstren finns en kyrka.

Ytterligare en knapp kilometer bort längs samma väg fast åt andra hållet ligger som en kontrast en av Chicagos största kyrkor, Salem Baptist Church. Jag besökte också den som hastigast. Kyrksalen är stor som en hockeyarena.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: