Björklund är bästa valet

Får man som utomstående önska sig en partiledare för folkpartiet så blir det självklara valet Jan Björklund. Björklund är en av dem som arbetat hårdast på att tvätta bort velighets- och mesighetsstämpeln, som partiet dragits med de senaste 30 åren. Men ännu viktigare är att Björklund står för ett bevarande av Alliansen.

Till stor del har missnöjet med Leijonborg inte med spionskandalen att göra, utan med “kravliberalismen” och tillbakagången i valet. Vänsterfalangen har aldrig gillat Leijonborgs nya inriktning för partiet eller Alliansen, eftersom den innebär att man måste göra upp med moderaterna. Tillbakagången i sin tur har gjort att många förtroendevalda måste lämna sina uppdrag, vilket de naturligtvis är sura över. Spionskandalen öppnade en möjlighet för partivänstern och gnällspikarna att köra bort Leijonborg.

Med Björklund som partiledare kan man hoppas att partiet ändå behåller sin nya profil och sin plats i Alliansen. Säga vad man vill om Leijonborg, men det går inte att ta ifrån honom att han lyft partiet från nära utplåning i valet 1998 då man fick 4,7 procent till dagens 7,5 procent. Dessutom har folkpartiet idag ett antal ministrar i regeringen och ett utbildningsdepartement fullproppat med folkpartistiska sakkunniga. De inom partiet som säger att valet var en förlust har helt tappat sinnet för proportioner. Fp är idag med och utformar regeringspolitiken. För bara ett år sedan hade man inget inflytande över någonting.

Det är Alliansen och “kravliberalismen” som gjort att partiet idag har en starkare ställning än vad det hade i valfiaskot 1998. Så vad vill man? Behålla framgångskonceptet eller krympa ihop till ingenting? Var nu lite klyftiga. Byt ut ledaren, men behåll politiken.

(DN, DN, SvD)
_______________
Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Björklund är bästa valet”

 1. När jag läste ditt inlägg snabbt skrattade jag åt det fyndiga ordet “kvartalsliberalismen” (tänkte nog på panik och nya vindar efter återkommande opinionsundersökningar), men sen såg jag att det stod “krav-“… Så det kan bli när man läser… :-)

  Instämmer i övrigt i din artikel. Jag antar dock att det blir fortsatta inre strider i FP, och Björklund lär få visa prov på ledaregenskaper för att ro det hela i hamn.

  När nu moderaterna gått så långt till vänster lär FP bara ha två alternativ. Antingen att bli ett socialliberalt parti som förordar diverse politisk styrning (ett sådant exempel kan t o m vara de lagar för “fildelning” som Johanna Nylander förordar, där hon menar att staten ska lagstifta om att företag släpper källkod fri) klart till vänster om moderaterna eller också en konsekvent statsrestriktiv klassisk liberalism till höger om moderaterna. Frågan är om Björklund förmår ta fajten med Ullenhag och nya LUF?

  Endast högeralternativet, där även tydlighet mot brott och s k “krav” ingår, tror jag kan rädda FP från en balansakt på riksdagsspärren.

 2. En balansakt på riksdagsspärren kan vara bättre än att rösta på ett parti som inte driver någon politik utom den som Moderaterna hade drivit ändå. Björklunds recept på mer betyg och hårdare tag i skolan är inte hela lösningen, det behövs resurser också. Får inte Folkpartiet mer inflytande över den ekonomiska politiken är det dags att ta farväl av alliansen. Björklund är ingen nyhet, Björklund är nära Moderaterna och opinionsläget är redan dåligt. Om social liberalerna inte får mer makt är det kanske dags att öppna eget. Tydlighet mot brott och krav ryms ändå. Vissa vill ha Ullenhag men det innebär inte att Björklund, Johan Pehrson och Ulf Nilsson skall försvinna.

 3. Socialdemokraterna bäddar för vänsterallians. Den blir väl ganska spretig- men lockar kanske någon del
  av de partiaktiva inom fp , som har lika svårt’ att i första hand propagera för Alliansen som vissa moderater har.
  Bygg vidare på allianstanken och att motbudet blir vänstermessaliansen så har vi snart tvåpartisystemet klart.

 4. Major Björklund skulle vara spiken i kistan för socialliberalismen i fp. Management by ordningsregler.

Kommentarer är stängda.