Sd ljuger om kd. Sveriges Radio spelar med.

Idag var det dags igen. Denna gång var det Sveriges Radio P1 som spann vidare på temat att kristdemokraterna skulle ha samma väljare som sverigedemokraterna. I programmet “Människor och tro” intervjuas en kvinna som säger sig ha bytt parti från kd till sd på grund av Göran Hägglunds linje i abortfrågan. Problemet är bara att hon aldrig har varit kristdemokrat. Hon är sedan 2005 engagerad för sverigedemokraterna i kyrkopolitiken. Uppdatering 18.02: Dessutom har jag precis upptäckt att hon t.o.m. sitter i partistyrelsen.

Att Margareta Sandstedt skulle ha bytt parti på grund av Hägglunds inställning i abortfrågan är alltså en ren lögn. Frågan om “abortturismen” har Hägglund ärvt av den socialdemokratiska regeringen. Den har inte varit uppe till diskussion alls inom kd förrän nu.

uppsala-23.jpg

Margareta Sandstedt sitter i kyrkomötet för sd sedan 2005.

Ändå förmedlar P1 detta helt okritiskt. Varför? Jo, förklaringen är det som kallas för mediaspinn. Någon smart jävel har tutat i några okunniga journalister att kd och sd skulle ha nästan samma politik. Dessa har sedan gjort ett program om det för SVT. Och när ett sådant kraftigt medium som TV har sagt någonting börjar folk tro på det. Andra journalister hänger på, likaså vänsterbloggare. Syftet är att få igång snacket: “…bla bla bla…det vet man väl att kd och sd är ungefär samma sak…bla bla bla…”.

Vem är det då som startar en sån här grej? Det är svårt att veta. Det kan vara sd självt. Hur kom P1 på att de skulle intervjua denne fullständigt okände sverigedemokrat om det inte var sd självt som kom med förslaget. Huvudmisstänkt är dock än så länge någon inom den kd-hatande vänstern. Sverigedemokraterna har såvitt jag vet inte många sympatisörer inom SVT, vilket dock man inte kan säga om vänstern, som bekant.

Länk till tidigare inlägg i ämnet.

Men varifrån kommer sd:s väljare? Svar: socialdemokraterna. Lästips: Jens Rydgren, “Från skattemissnöje till etnisk nationalism”.

_____________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Sd ljuger om kd. Sveriges Radio spelar med.”

  1. Det är möjligt att du har rätt, samtidigt så tycker jag mig ha sett den utvecklingen hos SD i ett år nu. Värdekonservatism säger de själva, och några av bloggarna hävdar att de är religiösa. Att (s) är en bra rekryteringsbas för sd är kanske inte så konstigt, de är ju faktiskt största parti oxo.

  2. SD:s “värdekonservatism” har sett likadan ut i flera år. Det finns inget nytt där.

    Att det är socialdemokraterna som tappar mest till sd beror på att partiet är störst. Det är sant. Och det ser likadant ut i andra länder. När arbetarpartierna försvagas gynnar detta främlingsfientliga missnöjespartier. Jag säger inte detta för att vara elak mot sossarna. Jag säger det därför att det är huvuduppfattningen bland statsvetare och sociologer att det är så.

  3. Min Sambo, själv invandrad från Östeuropa, och ortodox, röstade i valet 2006 på kd. Nu säger hon att hon ångrar sig, hon valde mellan Sd och Kd. Men tar nu avstånd från Kd, pga abortfrågan. Så ingen rök utan eld.

  4. Ett antal sverigedemokrater sprider systematiskt bilden av att kristna strömmar till deras parti. Det är svårt att veta om detta är sant, men studerar man utvecklingen i Danmark så är det uppenbart så att flera ledande personer inom Dansk Folkeparti är framstående kristna. Stefan gillar det inte, men fakta är att Sverigedemokraterna är tydligare många för kristna viktiga symbolfrågor. Med detta sagt är det dock uppenbart för många av oss som träffar sverigedemokrater regelbundet att partiets inte alltid talar sanning, vilket jag skrev om på min blogg häromdagen.

  5. Jag håller, som sverigedemokrat, med om att det är trist att media så starkt vill ställa Sd och Kd mot varann. Sanningen är ju självklart att vi har gemensamma beröringspunkter med samtliga partier utom möjligen vänsterpartiet. Visst är det förvisso så att vi har flera aktiva medlemmar som har en kristen bakgrund, men det gör knappast Sd till ett kristet parti. Däremot så utgår vår politik från en kristen värdegrund men då handlar det främst om en kulturell aspekt. Sverige ÄR ett kristet land och har så varit i många hundra år. Får vi något att säga till om så ska Sverige forsätta att vara det i många hundra år till.

Kommentarer är stängda.