Aftonbladet smutskastar kungen

Richard Aschberg på Aftonbladet påstår idag att kungen festar upp 12,9 miljoner kronor årligen. Det är naturligtvis fel. Summan handlar inte fester utan om statschefens kostnader för resor och representation. Det är pengar som bland annat går till att bekosta kungens rundresor i landet, t.ex. har kungen i år besökt Lycksele och Täby. Kungen har i vanlig ordning också gjort officiella statsbesök utomlands t.ex. i Japan och Danmark. Det är detta som Aschberg kallar för att “festa”.

Aschbergs artikel är ett bra men tråkigt exempel på den typ av journalistik som går ut på att föra fram en åsikt utan att våga tala klarspråk. Aschberg gillar inte att Sverige har ett kungahus. Men han kan inte säga det rakt ut eftersom han är en “objektiv” journalist. Istället skriver han ett “kritiskt” reportage, dvs. att han lyfter fram allt som kan tolkas som att kungen slösar bort skattebetalarnas pengar. Exempelvis har han illustrerat sin artikel med bilder där kungabarnen påstås vara på nattklubb. Självfallet skulle han ha kunnat plocka fram bilder på kungens besök i Lycksele också, dvs. bilder på kungen när han verkligen arbetar. Men sådana bilder stämmer inte med den bild som Aschberg vill ge av kungen, så därför har han låtit bli att ta med dem. Allt detta kallas sedan för ett “kritiskt” reportage.

Jag tycker det är uselt. Inte för att kungahuset kritiseras. Det står var och en fritt att göra det. Det är uselt därför att Aschberg inte kan erkänna att det han framför är en åsikt och inte ett “objektivt” reportage. Hade han skrivit sin text som en vanlig debattartikel hade jag kunna känna en viss respekt, trots att jag inte sympatiserar med innehållet. Jag har stor respekt för hederligt framförda åsikter som går emot min egna. Låtsasreportage av Aschbergs typ fyller mig dock med avsmak.

______________

Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: