Därför kör jag hellre på etanol än bensin

Med jämna mellanrum kommer forskarrapporter som visar att etanolen inte är ett perfekt miljöbränsle. Etanolen konkurrerar om jordbruksmark och orsakar skövling av regnskog i Brasilien, etanolen släpper ut formaldehyd som är cancerframkallande, etanolen är i sig energikrävande att ta fram och kan i värsta fall bidra till ökade koldioxidutsläpp.

Allt detta kände jag till när bestämde mig för att köpa en etanolbil. Skälet till att jag ändå gjorde det var att jag inte ville fortsätta att bidra till det oljeberoende som vårt land lider av. Det är inte sunt för ett land att vara så beroende av en energikälla som vi vet har så stora negativa effekter på miljön och som måste importeras från den del av världen som mesta av alla präglas av krig, terrorism, förtryck, diktaturer och religiös fanatism.

flexi.jpg

Min miljöbil.

Att välja etanol framför bensin ger kanske inte omedelbart några större positiva miljöeffekter, men det ger politiska effekter. Det är ett ställningstagande. Jag vill minska Sveriges beroende av olja.

Därtill finns även ett annat skäl att övergå till etanolbilar och det är att oljan även i framtiden kommer att vara betydelsefull för vår transportindustri. För flyget och sjöfarten finns ännu inget drivmedel som inte kommer ur olja. Det sägs ofta att flyget är en av de stora koldioxidbovarna, men så behöver det inte vara om vi lyckas minska ned på koldioxidutsläppen på annat håll. Varför inte börja med bilarna, där vi redan idag har ett antal alternativa drivmedel, som fungerar precis lika bra som bensin?

Senaste etanolrapporten kan man läsa om i DN och en läsvärd politisk kommentar med annan uppfattning än min egen kan man läsa i SvD.
_______________

Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Därför kör jag hellre på etanol än bensin”

  1. “Vi måste göra något (åt klimatet och oljeberoende). Detta är något (att köra på E85). Alltså måste vi göra detta (att köra på E85)”.

    Är det viktigare att göra ett “ställningstagande” än att göra något som faktist har konkret effekt?

    Det har inte slagit dig att om etanolproduktionen medför ökade koldioxidutsläpp så medför den även ökad oljeanvändning? Så genom att köra på etanol så kanske du ökar oljeanvändningen. Känns det bra?

  2. Ja, det känns bra, eftersom den mesta etanol som tillverkas inte bidrar till ökat koldioxidutsläpp. Varför tror du att det skulle vara så?

Kommentarer är stängda.