Facket gör rätt som inte släpper in prostituerade

Första gången jag fick höra talas om idén att förbjuda sexköp, tyckte jag att den var dålig. Med nåt slags liberalism som ryggmärgsreflex tänkte jag att var och en själv måste få bestämma om hon eller han vill köpa och sälja sex. Men efter att ha tagit del av argumenten för ett köpförbud har jag ändrat mig.

Någon tänker sig säkerligen att jag, som ju egentligen inte är någon riktig liberal utan snarare (liberal)konservativ, skulle vara mot prostitution därför att det innebure otukt (=utomäktenskapliga sexuella relationer). Men nej, så trivialt är det inte, utan här rör det sig om en av de frågor där feminismen verkligen kan sägas ha tillfört det politiska tänkandet ny och genuin kunskap.

Det huvudsakliga skälet till att vara för ett förbud mot sexköp är att de prostituerade oftast är kvinnor som är narkomaner och som säljer sina kroppar för att få pengar till narkotika. Dessa kvinnor kan inte på några som helst rimliga grunder sägas veta vad de gör. De är inte de upplysta och förståndiga människor som den oreflekterade dogmatiska liberalismen tror att alla är. Det är människor som för sitt eget bästa, för sin egen värdighets skull, bör hindras från att begå handlingar som om de kunde tänka självständigt aldrig skulle begå.

Ett sätt att rädda deras värdighet är att förbjuda sexköp. Då riktar man nämligen lagstiftningsvapnet mot dem som borde kunna förstå vad de håller på med, dvs. männen som köper sex. Dessa män vet förmodligen mycket väl att de utnyttjar en svagare part. Det “köpkontrakt” som ingås är inte resultatet av två fria människors fria och medvetna val, utan ett avtal där en starkare drar fördel av en svagare. Ett sådant avtal är oteiskt.

Nu skulle man kunna reglera prostitutionen istället, hävdar kanske någon, på det viset som skett i många andra europeiska länder. Men jag tror inte på det heller. Prostitution är i allra högsta grad ett kollektivt problem i det att det upprätthåller en sjuk sexualmoral som uppmuntrar män att dra fördel av kvinnor. Även laglig prostitution bidrar till detta. När nu svenska fackföreningar vägrar erkänna prostituerade som en yrkesgrupp är jag därför benägen att stödja dem.

______________

Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

18 reaktioner till “Facket gör rätt som inte släpper in prostituerade”

 1. “Ett sätt att rädda deras värdighet är att förbjuda sexköp.”

  Eller så kan man ju faktiskt försöka hjälpa dom att ta sig ur knarkträsket. Du vet, orsaken till att dom är prostituerade. Men det verkar ingen ha tänkt på…

 2. “prostituerade oftast är kvinnor som är narkomaner och som säljer sina kroppar för att få pengar till narkotika”

  Vad har du för stöd för detta påstående? Verkligheten ser inte ut så, annat än för det nedersta skiktet av gatuprostituerade (som borde läggas in för avgiftning, men vilket tyvärr inte går i ett samhälle med din syn på narkotika).

  “den oreflekterade liberalismen”

  Eftersom du länkar till mig och samtidigt tar ordet “oreflekterade” i din mun undrar jag stillsamt om du är på riktigt? Jag har reflekterat över dessa frågor under längre tid och i större utsträckning än vad som är hälsosamt.

  “Inneburu” – knökkonservatismens konjunktivförtjusning når nya höjder! Det är okej; jag är själv rätt kulturkonservativ.

 3. Apropos ditt språkbruk bör du betänka att man säljer sexuella tjänster, inte kroppar; i annat fall har du helt svalt radikalfeminismens svador.

 4. För det första så är det en minoritet av sexsäljaran i Sverige som säljer sexuella tjänster bara för att de behöver pengar till narkotika. För det andra så är dessa personer mig veterligen inte omyndigförklarade… För det tredje så vittnar de själva om att prostitution för dem inte bara handlar om att få pengar till knark. Det handlar om att kunna sköta sig själv,vara självständig, inte behöva langa narkotika till småungar, att tjäna pengar och få bekräftelse.

  Ta reda på mer om vilka vi är som säljer sexuella tjänster och varför vi gör det och hur det går till. Tala med oss istället för om oss…

 5. “Dessa kvinnor kan inte på några som helst rimliga grunder sägas veta vad de gör”

  Exakt vad baserar du detta på ? vilken vetenskaplig undersökning viar att prostituerade inte vet vad de gör ?

  Upp till bevis nu. du kommer med en massa påståenden. visa att du har backning för dem annars faller HELA din argumentation.

 6. SOU 1995:15

  “Den allmänna uppfattningen bland dem som
  har praktisk eller teoretisk kunskap om könshandeln är, att denna medför skador för kvinnorna
  av psykiskt, fysiskt och socialt slag, ofta av djupgående natur. Detta hindrar inte att det också
  kan finnas kvinnor som – därför att de har prostituerat sig endast tillfälligt eller av andra skäl –
  kan klara sig ur prostitutionen med få eller inga bestående skador. Dessa kvinnor syns dock vara
  undantag.
  Säljarna i könshandeln lider i stor utsträckning av ohälsa och drabbas också ofta av skador
  genom misshandel och andra övergrepp. De får nästan undantagslöst psykiska besvär. Många
  av dem missbrukar alkohol och narkotika. Missbruket är ibland orsak till att de prostituerar sig,
  ibland något som de tar till för att stå ut med sin hantering. Forskning och erfarenhet visar att
  skador som kvinnor vållats genom att de tidigare blivit utsatta för övergrepp förstärks och
  fördjupas i prostitutionen. De prostituerade är ofta utsatta för olika brott som misshandel,
  våldtäkt och stöld men gör sig också själva skyldiga till brott i inte obetydlig omfattning.
  Kvinnornas anhöriga och framför allt deras barn drabbas på olika sätt direkt och indirekt av de
  skador kvinnorna ådrar sig i könshandeln.”

  http://www.regeringen.se/content/1/c6/02/51/23/5ceff4b3.pdf

 7. Till Blogge. “Oreflekterad”, nej det blev nog fel ord. “Dogmatiskt” är bättre. Ber om ursäkt och ändrar.

 8. Stefan du har nu visat på att Prostituerade ofta tar skada av verksamheten. (du har dock INTE visat varför detta sker.)
  Du har INTE visat att de inte vet vad de gör (dvs inte kan fatta beslut själva.)
  försök vänligen igen.

 9. Det är det som är beviset. Du tror väl inte att någon frivillgt väljer misshandel, alkoholism, psykiska besvär?

 10. Om du vill läsa fakta och vetenskapliga rapporter om hur sexsäljare mår så läs det istället för propaganda för sexköpslagen av regeringen.

  Du kan börja med att läsa Petra Östergrens bok Porr, horor och feminister och se hur den forskningen bedrevs som kom fram till de tankarna regeringen har om försäljning av sexuella tjänster.

  Sen bör du ta del av aktuell forskning och rapporter ex… Ta en titt på en aktuell rapport från prostitutionsgruppen och Niclas Olsson i Malmö, läs vad Chatlotte Seib kommer fram till i sin djupgående studie om prostitution i Australien (hon visar att kvinnor som arbetar som eskorter mår lika psykiskt bra som andra kvinnor) eller ta del av en nyligen genomförd studie om hur tjejerna på de danska bordellerna mår av Cristina Alzaga.

 11. “De prostituerade är ofta utsatta för olika brott som misshandel, våldtäkt och stöld”

  Så därför ska vi se till att de inte kan verka i trygga miljöer och med stöd av fackförbund! Det är bra att de misshandlas, våldtas och rånas, ty då kanske de tänker över sin situation!

  “Kvinnornas anhöriga och framför allt deras barn drabbas på olika sätt direkt och indirekt av de skador kvinnorna ådrar sig i könshandeln”

  Ja, låt oss stigmatisera de jävlarna, och låt oss framförallt se till att de inte kan söka stöd hos fack och myndigheter! Låt oss röka ut de jävlarna!

  “Säljarna i könshandeln lider i stor utsträckning av ohälsa och drabbas också ofta av skador genom misshandel och andra övergrepp.”

  En effekt av den utmärkta sexköpslagen, som tvingar bort säljarna från öppna och genomlysta områden, så att de lättare kan misshandlas av maffia, hallickar och psykiskt störda kunder! Låt oss därför se till att de inte kan jobba under trygga villkor på bordell eller i hemmet eller i grupp, och framförallt att de inte kan söka stöd hos facket!

 12. Är det några fler grupper som du anser “inte på några som helst rimliga grunder sägas veta vad de gör”? Några fler grupper som man bör omyndigförklara?

 13. Att hindra någon från att skada sig själv är inte att omyndigförklara denne. Tycker du inte att man ska hjälpa dem som lider av missbruk?

 14. Varför förknippas begreppet “prostituerad” alltid med “kvinna”? Faktum är att mycket pekar på att det finns fler män än kvinnor som är prostituerade i Sverige (det är ju i och för sig svårt att veta riktigt säkert eftersom det ju handlar om illegal verksamhet).

  Vissa av dessa män säljer sex till andra män, men många är “helt vanliga killar” som säljer sex till kvinnor, som min blekfete granne i 45-årsåldern som tjänar mer på att ligga med kvinnor mot betalning än han gör som elektriker på en byggfirma (och då är hans lön där ändå nästan dubbelt så hög som min lärarlön). Alltså är sexköpare inte alltid “män”.

  Varför intresserar sig ingen för män som prostituerar sig, eller för prostituerade kvinnor som inte är narkomaner? Eller för sexköpare som är kvinnor? Är det inte lika omoraliskt av en kvinna att köpa sex av en man som omvänt?

  Slutligen kan man ju tycka att en doktor i statsvetenskap borde veta bättre än att hänvisa till statsfeministisk propaganda…

 15. Vilken utredning tycker du själv att jag bör ta del av? Kan du rekommendera något?

 16. Jag är väl knappast någon expert på området men i inlägg 10 ovan finns lite lästips. Östergrens bok har jag läst och den kan jag verkligen rekommendera.

  Generellt sett är det väl bättre att läsa sådant som är baserat i empiriskt forskning än i politisk propaganda.

Kommentarer är stängda.