Arkitekternas folkförakt

Jag har länge hyst en misstänksam inställning till alla arkitekter. Jag tycker nämligen oftast att nya hus är fula, medan gamla hus är fina. Och skulle jag bygga ett nytt hus så skulle jag bygga det i gammal stil. Jag och arkitektkåren går helt enkelt inte ihop.

Beror det på att jag är en obildad tölp? Jag tror faktiskt att många arkitekter skulle hävda det. Jag har inga som helst akademiska poäng i ämnet, men har ändå väldigt starka åsikter om hur byggnader bör se ut. I gengäld har jag alltid hävdat att arkitekter är skitviktiga kultursnobbar som sätter en ära i att förakta dem som ska bo och leva i deras byggnader.

Nu finns det en ny avhandling i Lund som visar att jag har rätt. Det är Catharina Sternudd som i sin avhandling konstaterar att arkitekter och vanligt folk har helt olika syn på vad som konstituerar god smak. Vanligt folk älskar småstadsidyllen. Husen ska vara gamla, små och varierande. Det ska vara som Sternudds födelsort Karlshamn. Själv tänker jag ofta på Gamla Stan i Stockholm när jag funderar över hur en trevlig stadsmiljö ska vara. Arkitekterna tänker dock precis tvärtom. För dem är det stramhet och enhetlighet som gäller, menar Sternudd. Fast jag undrar varför hon inte också nämner arkitekternas stora kärlek till stål, glas, betong, betong, betong och betong.

Länk till pressmeddelande om avhandlingen. Tack till Per Ericson som gjorde mig uppmärksam på densamma.

_______________

Andra bloggar om: , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Arkitekternas folkförakt”

  1. Jag tycker du drar alla arkitekter över en kam.
    Stadsbyggnadsidealen på arkitektutbildningen i Lund t ex är snarare nybyggnaden i lomma hamn (se lomma kommuns websida) än modernismens förorter.

    Min förebild är bl a Lunds medeltida stadskärna som har överlevt ganska väl ända in i våra dagar och kommer säkerligen att överleva många hundra år till…

  2. Jag tycker också att Gamla Stan är helt underbar, och jag tror att nästan alla arkitekter håller med dig. Tyvärr tillåter inte nutida tillgänglighetskrav, funktionskrav, ljudkrav, m m att vi bygger liknande stadsmiljöer i dag. Överhuvudtaget tycker jag att vi borde bygga städer tätt, med parker och grönområden som lungor i staden. Vad gäller materialen så är det väl en typisk smakfråga vad man tycker om. Just nu går det en trend med mycket stål och glas, men det kommer nog att ändra sig med ökande miljökrav. Slutligen vill jag säga att arkitekter faktiskt har fem års högskoleutbildning och nog därför tycker att de vet bättre än den genomsnittlige medborgaren om att formge städer och byggnader, precis som de flesta andra högutbildade yrkesgrupper. Och precis som i alla andra yrkesgrupper så finns det enstaka arkitekter som ser ner på allmänheten.

  3. Fast Ralph Erskine kan väl aldrig någonsin ha ritat ett fult hus? Inte ens i betong. Till exempel i Sandviken där han producerade mycket fint.

Kommentarer är stängda.