Aschberg ur fattningen i P1 Morgon

Jag blev förvånad i morse när jag hörde Robert Aschbergs försvar av sina anställdas upptåg när det gäller produktionen av humorprogrammet “Ballar av stål” (P1 Morgon). För att vanligtvis vara mycket sansad och jordnära var han extremt känslig och hade svårt för att överhuvudtaget förstå något i den kritik som riktats mot hans bolag.

Aschbergs huvudargument var att spruta vatten på statsministern eller att fejka en klädstöld i en butik var humor, och man kan inte hjälpa att alla inte skrattar åt samma sak. Ingen har rätt att sätta sig till doms över vad någon annan tycker är roligt.

Men nu är det ju inte humor saken handlar om, utan i vad mån det var riskfyllt eller kränkande att genomföra de här skämten. Det finns säkert många som tycker det är jätteroligt att skoja med säkerhetsvakter i en galleria. Men att något är roligt gör ju inte att det också är rätt eller bra.

Jämför med hur det skulle vara att starta brandlarmet på jobbet på skoj, eller dra i nödbromsen i tunnelbanan, eller skrika “elden är lös” på en teater. Det kan också vara humor, men fasen så dumt.

 

(För den som inte vill lyssna på debatten i radio så har Expressen en sammanfattning.)

______________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Aschberg ur fattningen i P1 Morgon”

  1. Hörde också inslaget med Aschberg. Både inslaget med vattensprutningen och det fejkade snatteriet på en stormarknad är så omdömeslöst och så långt ifrån humor man kan komma. Men det enda Ashberg hade att säga är att det är upp till betraktaren att avgöra vad som är humor. Han försökte sig också på tricket att gå till anfall i stället för att försvara sig. Genom att högljutt klaga på att vakterna på stormarknaden hade beslagtagit journalistiskt material i form av filmer! Herregud, vakterna borde inte ha nöjt sig med filmerna, de borde ha beslagtagit Strix-medarbetarna också! Det lilla förtroende jag hade kvar för Aschberg sopades bort totalt.
    Men det värsta är nog ändå att det är public service-teve, dvs vi licensbetalare, som finansierar skiten! Diskussionen om en rejäl bantning av public service-teve lär nog ta fart efter det här.

  2. Håller med om att Aschberg verkar ha förlorat fattningen och omdömet. Bra jämförelser med liknande “humoristiska” företeelser.

  3. Säga vad man vill om Hr Aschberg, men sansad och jordnära har han väl aldrig varit? minns hans gamla “dokumentärer” på tv3, där det i studiodiskussionen mest gick ut på att verbalt misshandla den som inte föll i Aschbergs smak.

Kommentarer är stängda.