Dagens Eko har fortfarande inte läst grundlagen

Idag frågades Carl Bildt ut i KU om sina förra uppdrag i diverse stiftelser och organisationer. Anledningen sägs vara att Bildt inte lämnade alla uppdrag när han blev utrikesminister, vilket enligt Dagens Eko och socialdemokraterna strider mot grundlagen.

Att sossarna tar chansen att jäklas med regeringen är förståeligt. Det tillhör det politiska spelet. Men att Dagens Eko inte orkar öppna lagboken och läsa vad som står om statsrådens skydligheter i regeringsformen är svårt att förstå. På samma sätt som tidigare försöker Ekots reporter Daniel Öhman påstå att det skulle vara något oegentligt med en utrikesminister som har styrelseuppdrag i olika organisationer.

Han har fel. Ett statsråd får ha hur många styrelseuppdrag som helst. Det är bara två saker han inte får göra: inneha en annan tjänst än statrådstjänsten samt ägna sig åt verksamhet som rubbar förtroendet för honom. Här är en länk till regeringsformen där var och en själv kan kolla vad som gäller, se 6 kapitlet, 9 paragrafen.

Om det vore otillåtet för en minister att inneha några andra uppdrag än statsrådsposten skulle inte Fredrik Reinfeldt heller kunna sitta kvar, och inte Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Göran Hägglund heller. De är ju ordförande för sina respektive partier, och partier är som bekant fristående organisationer. Tycker Ekot att det är fel med partiledare som är ministrar också?

Länk till tidigare inlägg i ämnet.

______________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se. Länk till DN och SvD.

Dela med andra: