Muslim vill ha Bibeln kvar på hotellrummen

Idag skriver Mohamed Omar i UNT att han gärna ser att Biblarna blir kvar på hotellrummen. Såvitt jag vet är han den förste muslim som yttrat sig i debatten. Han är en av dem som enligt humanisterna skulle kunna känna sig kränkt om han på nattduksbordet i sitt hotellrum råkade finna en Bibel. Han är en av dem som måste “skyddas” mot de kristna. Vad säger då denne “hjälplöse” muslim?

Biblar på hotellrummen är en svensk tradition med många år på nacken. Traditioner har inte endast sitt värde i kraft av att vara sanna. Den främsta grundvalen för traditionernas fortlevnad är emotionell och därmed irrationell. Det finns ingen anledning att rasera en tradition som inte uppenbart strider mot lagarna eller de mänskliga rättigheterna. Dess emotionella värde måste alltid beaktas. Om behov uppstår på vissa orter skulle något eller några hotell även kunna förse sina gäster med Koranen eller Bhagavad Gita. Varsågod. Men varför ta bort biblarna? Här anar jag ett fanatiskt drag, en unken lukt av intolerans.

“Fanatikerna” är enligt Omar ateisterna, som går under täcknamnet “Humanisterna”.

Omar har självfallet rätt i att det är traditionen som bör få avgöra hur man skall göra med religiösa skrifter på hotellrummen. Jag skulle inte känna mig kränkt om jag i ett muslimskt land fann Koranen på mitt hotellrum.

Jag tror snarare att jag skulle dra på munnen i ett igenkännande leende. “Precis som hemma, fast ändå inte”, skulle jag tänka. Människor är ju trots allt väldigt lika varandra världen över.

Länk tilll Mohammad Omars hemsida.

_______________

Andra bloggar om: , , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Muslim vill ha Bibeln kvar på hotellrummen”

 1. “Omar har självfallet rätt i att det är traditionen som bör få avgöra hur man skall göra med religiösa skrifter på hotellrummen”

  Nej, det är Scandic som ska få avgöra. Så det är absolut inte sjlävklart.

 2. Jag måste fråga eftersom du är ute och yrar (likt en febrig tonåring) i den här bagatellfrågan igen:

  Är du troende?

  /Daniel

 3. Till Daniel:

  Jag håller med om att Scandic ska få av göra om de vill ha biblar på hotellrummen eller inte. Jag har inte sagt något annat.

  Däremot har jag haft synpunkter på vad Scandic BÖR göra, men det är annan fråga. Jag har aldrig hävdat något annat än att Scandic ska bestämma själv.

 4. Mjae, på dig (det inom situationstecknen alltså) låter det inte så alltid tyvärr.

  Min tolkning av Omar är att han anser att det är av tradition som bibeln ska ligga kvar på rummet. Jag tolkade sedan ditt inlägg som att du håller med. Även om du inte uttryckligen skriver så, så ger du intryck av det.

 5. Jag håller med Omar till fullo.

  Likväl har jag inte sagt att någon annan än Scandic självt skall besluta om hur de skall göra med Biblarna. Det har inte Omar heller sagt något om.

  Att vi har åsikter om vad vi tycker Scandic bör göra har inte med frågan om vem som skall bestämma att göra. Det är två olika frågor.

Kommentarer är stängda.