Dags att visa bokföringen

Till skillnad från mitt parti, tycker jag det är dags att vi i Sverige inför en lag som säger att alla partier måste redovisa sina inkomster. Finansieringen av partier och valrörelser är en demokratisk plåga. I stort sett alla demokratier har haft problem med skumma bidragsgivare. Både till höger och till vänster har partier varit inblandade i olika skandaler.

I Sverige har vi lyckligtvis varit skonade från dessa problem. Orsaken är partistödet. Många av mina partivänner gillar inte partistödet eftersom man tycker att det i sig är korrumperande. Det kanske det är, men faktum kvarstår att helt privat finansiering är ännu värre.

Jag tror inte heller att mitt parti har något att förlora på att visa upp varifrån pengarna kommer. För lagen kommer ju att gälla för socialdemokraterna också och då kommer vi äntligen att få se hur mycket pengar LO skänker till partiet. Det vet vi idag inte. Socialdemokraterna vill nämligen inte redovisa hur stora bidragen är. Det socialdemokraterna redovisar är bara hur mycket LO bidrar med till valrörelsen. Hur mycket pengar som slussas över från LO till partiet för den vanliga verksamheten berättar man inte.

Läs gärna socialdemokraten Jonas Morians inlägg i ämnet. Man undrar dock varför han inte diskuterar sitt eget partis ovilja att öppna bokföringen.

Den osynliga bloggen har en läsvärd replik till Morian.

___________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: