Snurrigt om skattesänkningar av Bäckström

“Regeringen underskattar väljarna, och tror att de måste ‘skyddas’ från förändringar som de i själva verket efterfrågar,” skriver Urban Bäckström i DN. Han har nämligen konstaterat att bland dem som bytte från det röda blocket till det blå i senaste valet spelade skattepolitiken en viktig roll. I och med det frågar han sig varför inte Alliansen satsar på ännu fler skattesänkningar. Det är ju vad väljarna vill ha, menar han.

Men så kan man självklart inte tänka. Det kan mycket väl stämma att marginalväljarna, de som fick vågskålen att tippa över till Alliansens fördel, var positivt inställda till ytterligare skattesänkningar. Men marginalväljarna är inte detsamma som väljarna, dvs. väljarna som helhet. Det är dock så Bäckström resonerar. Först talar han om “blockbytarna” för att sedan prata om “väljarna”.

Faktum är att man kan inte generalisera till hela gruppen blockbytare heller, från den undersökning som Bäckström presenterar. Det undersökningen visar är att fler blockbytare än stabila väljare tyckte att skattefrågan var viktig. Men det sägs inget om att alla, eller ens majoriteten av blockbytarna, tyckte så.

Den försiktiga skattesänkningspolitik som har blivit Alliansens ledstjärna är bevisligen den som valet vanns på. Det vore hur dumdristigt som helst att avvika från den linjen nu, särskilt på grundval av en enskild opinionsundersökning.

_____________

Andra bloggar om: , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: