Fram för mer nymoralism

“Nymoralism” brukar många fnysa när högerpolitiker för livsstilsfrågor på tal. Men vad är det egentligen för fel på moraliserande? Idag i Expressen kan man läsa en artikel som väl beskriver vad som händer när ingen vill diskutera moral. Den handlar om utelivet i Stockholm:

Oscar har funderat över hur vissa sexakter gått över styr. Han beskriver många av sina kompisar som ”okunniga”, och menar att det klassiska uttrycket ”ett nej är ett nej” kan bli ”svårt att hantera” i stundens hetta.
– Många inser inte riktigt vad de gör. Min barndomskompis berättade att han haft analsex med en tjej som sov. Han tyckte det var kul, men det var ju ren och skär våldtäkt. Han är obildad och har dålig koll på vad grejen är. Han hade inget ont uppsåt, förklarar han.

/…/

Oscar menar att bilder på ”hemsläp” är vanligt förekommande.
– Det ligger en sorts triumf i att kunna visa nakenbilder och sexbilder på tjejer man dragit hem. Det förekommer också att folk skickar smygfilmer till mig, säger han.

Låter det fint? Jaså inte? Då kanske också du är en “nymoralist”.

_____________________

Andra bloggar om: , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Fram för mer nymoralism”

 1. Jag tror du blandar samman nymoralism och amoralism. Förmodligen medvetet. Det du beskriver har ju ingenting med motstånd mot sekularism och hedonism att gira, vilket normalt kännetecknar nymoralismen.

 2. Om man tycker det du beskriver är fel så tyder det bara på att man har åtminstone viss förmåga till empati. En nymoralist skulle tycka att exempelvis analsex är “fel” även om det är mellan medvetna, jämnlika och samtyckande personer.

 3. Jag vet att du är doktor i statskunskap (har t.o.m haft dig som lärare) och därför framstår det som märkligt att du har sådana brister i din slutledningsförmåga. Eller snarare: jag tror inte att du faktiskt har det, men du har tydligen ett sådant förakt för dina läsare att du tror att de inte genomskådar sådana uppenbart ihåliga argument.

  Det du beskriver ovan är som sagt en våldtäkt, vilket vad jag vet är förbjudet i svensk lag. Att inte tycka att våldtäkt “låter fint” har ingenting med nymoralism att göra och det tror jag att du förstår också.

 4. Har du haft mig som lärare? Det var som tusan. När då?

  Det är riktigt att de händelser som beskrivs ovan är olagliga. Men det hänger självklart samman med bristande moral. Det är oförmågan hos vissa personer att förstå vad som är moraliskt acceptabla handlingar som gör att de inte kan se när de går över gränsen för det olagliga.

  De lagbrott som beskrivs ovan är just resultatet av bristande moralisk kompetens.

  Hur uppnår man då moralisk kompetens på samhällelig nivå? Rimligtvis gör man det genom att våga diskutera moralfrågor. Inte minst rimligt är det att diskutera sexualmoral för att skapa moralisk medvetenhet hos den typ av män som beskrivs ovan.

  Om man däremot försöker straffa moraldebattörer genom att föraktfullt kalla dem för “nymoralister” (eller på annat sätt påstå att de är dumma i huvudet) förstör man möjligheterna att föra en seriös diskussion.

 5. Jodå, någon föreläsning i svensk politik. Om den svenska högern och demokratin, kanske 2001.

  Hur som helst. Frågan gäller inte moral, utan makt och rättssäkerhet.

  Dessutom är begreppet “nymoralism” helt bakvänt i sammanhanget eftersom det är den den “gamla” moralen (och lagstiftningen) som explicit tillåter övergrepp på kvinnor. Inte förrän 1965 fick vi t ex en lag mot våldtäkt inom äktenskapet i Sverige. Att kvinnor än idag i praktiken inte äger sina egna kroppar fullt ut är en rest från det förflutna.

  Är det kanske dit du vill återvända?

 6. Att kvinnors kroppar alltjämt idag ofredas på detta vis är resultatet av för lite gammaldags moral, inte för mycket.

  På 1250-talet stiftade Birger Jarl en lag om kvinnofrid. Dessförinnan bestod rättskipningen efter en våldtäkt ofta i blodshämnd.

  Våldtäkt har aldrig varit moraliskt accepterat hur långt tillbaka i tiden du än letar.

  Tycker du att Expressen är en “nymoralistisk” tidning som överhuvudtaget tagit upp problemet? Om du läser artikeln ser du att reportens vinkling är att tjejer ofta försätter sig i olämpliga situationer själva. Politiskt inkorrekt så det förslår.

Kommentarer är stängda.