Åtminstone en sak gör Bush rätt i Irak

Jag tyckte aldrig att USA:s invasion av Irak var en bra idé, och jag tycker att ockupationen har skötts uselt. Men jag kan ändå inte förstå poängen med att fastställa ett datum för ett tillbakadragande. Det har blivit en fix idé hos den amerikanska vänstern att ett datum kommer att lösa alla problem. Trots alla George Bush fel tror jag dock att han har rätt just på den här punkten:

“USA:s uttåg ur Vietnam kostade miljoner oskyldiga livet och att lämna Irak innan jobbet är slutfört vore katastrofalt”.

Ekot konstaterar att detta är första gången Bush liknar Irak med Vietnam. Det är en vågad liknelse, eftersom Vietnam ju också var ett misstag. På sätt och vis erkänner därmed Bush sitt misslyckande.

Dock är nog analysen den riktiga. Det finns ingen ordningsmakt som kan ta över om USA lämnar Irak. Det man kan hoppas på är en långsam utfasning under flera år med deltagande av FN och med trupper från så många olika nationaliteter man kan tänka sig. Ett plötsligt tillbakadragande skulle idag bara göra situationen ännu värre.

_____________

Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Åtminstone en sak gör Bush rätt i Irak”

  1. Jag tror tyvärr att det inte skulle hjälpa. (om man inte gick in med typ 10 gånger vad amrikanarna har nu.)

    Irak är en konstgjord stat och jag anser att det hadde varit bättre att låta den falla sönder i 3 delar.
    Det skulle förhoppningsvis minska de interna bråken så att man kan uppnå stabila länder som börjar växa.
    (Ge folk saker och göra så har dom mindre tid att sitta och klaga)
    /C

Kommentarer är stängda.