Lägg en extra skatt på jeans!

Nästan alla har ett par jeans, eller i alla fall väldigt många har det. Skulle man då inte kunna dra in en väldig massa skatt till staten om man la en extra skatt på jeansförsäljningen?

Låter det knäppt? Visst, men så knäpp är också idén bakom fastighetsskatten. Skälet till att man tar ut fastighetsskatt är att man kan. Mer avancerat än så är det inte. När ekonomerna säger att den inte har några “skadliga effekter” är det det man egentligen menar. Man beskattar hus därför att de inte kan flytta ur landet.

Låt mig ge två exempel till på skatter som är på samma sätt:

Under Sveriges stormaktstid höll landet under lång tid flera flodmynningar längs med tyska Östersjökusten. Det gjorde man för att man skulle kunna ta upp tull. Vad fick då de som betalade tullen? Ingenting. Pengarna gick rakt ned i den svenska krigskassan. Man tog upp tull därför att man kunde. Flodmynningar är ett bra ställa att stoppa båtar på.

Ett annat exempel har som tur är inte blivit verklighet, men finns faktiskt som förslag, och bygger på samma logik. Det har föreslagits att EU skall ta ut en skatt på all e-post och alla SMS. Förslaget är att varje brev som skickas skall beskattas med 0,00001 cent och varje SMS med 1 cent. Varför? Därför att det går att göra. Pengarna är inte tänkta att de skall täcka någon särskild kostnad.

Fastighetsskatten är inte mer intelligent än så. Den har inget djupare syfte. Den finns bara för att kunna dra in pengar till staten.

_____________

Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Lägg en extra skatt på jeans!”

Kommentarer är stängda.