Bidragsberoendet minskar

TV4 rapporterar att bidragsberoendet minskar. Allt färre går på a-kassa eller sjukpenning. Intressant att notera är att just sjukskrivningarna går ner. Det sägs bero på “hårdare tag” av försäkringskassan, dvs. att man slutat betala ut sjukpenning till uppenbart friska människor. Så kan det vara, men den nya noggrannare regeltillämpningen hade aldrig kommit till stånd om det inte hade varit för en långvarig opinionsbildning från borgerligt håll.

Jag minns att Alf Svensson i valrörelsen 2002 hade fräckheten att påstå att det kunde finnas de som fuskade med sjukpenningen. Givetvis blev han utskälld. Från vänster vägrade man erkänna att något fusk överhuvudtaget existerade.

Idag vet jag inte ens om vänsterpartiet förnekar att det kan förekomma fusk med sjukpenningen. (Jag vet inte vad vänsterpartiet står i någon fråga nuförtiden, när jag tänker efter. Lars Ohly, är han fortfarande partiledare?)

Ett problem kvarstår dock och det är förtidspensionärerna. Vi har över 500 000 förtidspensionärer i vårt land. Det är ganska många. (Förtidspensionering var ett sätt för Göran Persson att sopa undan arbetslösheten.) Vi kan aldrig vara nöjda förrän dessa förtidsutdömda ges en värdig plats i samhället.

_______________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Bidragsberoendet minskar”

  1. Tyvärr är det inte så enkelt som att man bara slutat betala ut sjukpenning till uppenbart friska människor. Man (dvs vi eftersom jag jobbar på Försäkringskassan) vägrar också att betala ut sjukpenning till uppenbart sjuka människor. Regler och direktiv är sådana att många sjuka vägras ersättning. Dom hänvisas till Arbetsförmedlingen, som inte kan hjälpa dom eftersom dom är för sjuka för att jobba……

    Tyvärr lever vi just nu i ett piska och morot samhälle. Piskan på alla svaga (hårdare regler, lägre ersättning, högre avgifter osv) och moroten till de redan priviligierade (avskaffad förmögenhetsskatt, sänkt skatt för de som kan jobba, ändrad fastighetsskatt som innebär vinst för lyxvillaägare men förlust för oss med en liten gammal villa).

    Dvs äkta högerpolitik.

  2. Försäkringskassans regler är samma nu som på sossetiden. Skärpningen av tillämpningarn började under Perssons regeringstid. Att blint skylla allt på högern är korkat.

Kommentarer är stängda.