Vårdnadsbidraget bör vara ännu högre

Så tar Sverige äntligen första steget mot en mer rättvis barnomsorg. Regeringen föreslår att kommunerna ska ha rätt att ge vårdnadsbidrag om 3000 kr per barn och månad.

Statens subvention av kommunala dagis har under lång tid varit en av de större orättvisorna i Sverige. Vi har alla betalat in stora summor i skatt, pengar som ska användas till att underlätta för föräldrar att ta hand om sina barn. Men det är bara dem som har haft barn i den kommunala barnomsorgen som fått ta del av dem.

Nu kommer fler att kunna få ta del av pengarna. Trots det kommer stora orättvisor kvarstå. Den som utnyttjar det nya vårdnadsbidraget kommer att få 36 000 kr per år, men den som har sitt barn på kommunalt dagis får 84 000 kr per år.* På sikt krävs det därför en höjning av vårdnadsbidraget.

Länkar: DN, regeringen.
__________________
* I Uppsala kostar en barnomsorgsplats 120 000 kr. Maxtaxan ligger på 3000 kr.

Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se

Dela med andra:

4 reaktioner till “Vårdnadsbidraget bör vara ännu högre”

 1. Hur var det nu? Vi betalar alla till kollektivtrafiken. Orättvist. Borde vi inte införa ett resebidrag för dem som hellre kör sin egen bil? (Visserligen blir det då mindre pengar kvar till kollektivtrafiken, men människor har ju fått välja själva.)

 2. Det är väl inte orättvist? Är man hemma behöver man ju ingen barnomsorg, så då finns det ju inget man behöver kompenseras för.

  Man får väl inte betalt av landstringet för att inte utnyttja sjukvården?

 3. Fattar inte varför vänstern (+ fp emellanåt) inte kan myndigförklara kvinnor i detta land. De resonerar som om alla kvinnor är dumma i huvudet och inte kan fatta egna beslut. Min fru har själv valt att vara hemma med vår son i snart 4 år. Det har orsakat oss båda/hela familjen stora ekonomiska bekymmer men, ett val vi inte ångrar.

  Vår son började dagis denna vecka några veckor innan han fyller 4. Han är en trygg, harmonisk, självsäker liten kille som nu verkligen ser fram emot förskola. Inskolningen går som en dans och han kan inte få nog.

  Pension mellan makar går att fixa. Om nu gumman vill vara hemma några extra år kan väl gubben betala lite extra åt frun? (el sambon). Pengar och karriär går att återställa. Men, de första 0-4 åren i dina barns liv KOMMER ALDRIG TILLBAKA!!!!

  http://mytwocents.blogg.se

  mvh
  Daniel

 4. Kollektivtrafiken finansieras med allmänna medel på grund av att det är en s.k. kollektiv nyttighet, dvs. en tjänst som alla har nytta av men inte kan bära sig själv marknadsekonomiskt.

  Barnomsorg kan också sägas vara en kollektiv nyttighet. Emellertid är inte omsorg i hemmet än sämre omsorg än den kommunala. Vi kanske inte bara ska tillåta, utan till och med uppmuntra, föräldrar att uppfostra sina egna barn.

Kommentarer är stängda.