NATO-medlemskap NU!

Mona Sahlin vill att regeringen kallar till ett partiledarmöte om Sveriges framtida säkerhetspolitik (DN). Jag tycker inte regeringen ska göra det. Det tjänar nämligen ingenting till så länge socialdemokraterna vägrar diskutera alliansfriheten.

Det är sant att Sveriges säkerhetspolitik är i en enda röra, men det är inte regeringens senaste besparingar på försvaret som är problemet, utan det faktum att vi svenskar sedan årtionden tillbaka lever i en stor lögn, nämligen att vi ensamma skulle kunna klara av att försvara vår territoriella integritet. Vi kunde inte det under kalla krigets tid och vi kan det definitivt inte idag. Vi har avskaffat territorialförsvaret!

Ändå skriver Sahlin om socialdemokraternas försvarspolitik:

“Vi skall agera på flera plan. Nationellt genom att se till att vårt försvar är utformat efter dagens och morgondagens hot och både kan hävda vår territoriella integritet och bidra till att stärka vårt samhälle vid svåra påfrestningar”.

Det verkar som att Sahlin inte för en sekund har intresserat sig för vad socialdemokraterna har gjort på försvarsområdet medan hon själv satt i regeringen. Avvecklingen av territorialförsvaret är redan genomförd vilket skedde under hennes partis ledning.

För att få ordning på situationen är det nu hög tid att börja diskutera svenskt medlemsskap i NATO. Vi är redan medlemmar i Partnerskap för Fred och deltar på så vis i all NATO-verksamhet på frivillig basis. Och det har varit den förra socialdemokratiska regeringens uttryckliga önskan att Sverige ska samarbeta så mycket med NATO som möjligt. Vi deltar till och med i militära samarbeten.

Det enda vi har sagt att vi inte ska göra är att komma till Norges, Danmarks och Estlands hjälp, om de skulle bli attackerade. För den socialdemokratiska solidariteten stannar nämligen vid den svenska gränsen.

Det är många socialdemokrater som inte vet om detta, dvs. att vårt land samarbetar med NATO på många olika områden och att det är deras egna företrädare som uppmuntrat till det. Partiet har aldrig vågat tala klarspråk. Man har under lång tid undanhållit sina egna sanningen om NATO. Det är uselt ledarskap.

Det är rädslan för sanningen om NATO som har gjort att vi har hamnat i den här situationen. Försvaret ska arbeta mot hotbilder, men som alla förstår kan man ändra hotbilderna fram och tillbaks varteftersom. Det kan ett land inte göra om det är med i NATO. Då ingår man ett avtal med andra länder och på så vis kan inte försvarspolitiken bli en buffertpost i budgeten (som regeringen gör nu) eller som arbetsmarknadspolitiska åtgärder (som socialdemokraterna gjort tidigare).

För övrigt tycker jag moderaterna fått ta emot onödigt mycket kritik för regeringens senaste besparing. Vilket annat parti diskuterar säkerhetspolitik överhuvudtaget? Folkpartiet säger sig vara för NATO-medlemsskap. Vet fp om att detta kan innebära en upprustning? Jag tycker att mitt partis ledning förtjänar kritik på vilket sätt försvarsfrågan hanterats de senaste veckorna, men återigen, inom vilket annat parti talar man alls om säkerhetspolitik?

_______________
Andra bloggar om: , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “NATO-medlemskap NU!”

 1. Varför ska socialdemokraterna diskutera alliansfriheten? Den ska vi ha kvar, vi ska nämligen inte gå med i NATO. 80% av svenska folket tycker att det är en dålig idé. ALLA vet att vi “samarbetar” med NATO. Den gamla krigshetsargenerationen i partiet som sakta försvinner nu har försökt smyga in oss utan att vara med i många år.

  Men iofs, det vore kul att se opinionssiffrorna för den så kallade alliansen om ni tvångsanslöt oss! He he he…

  Men ärligt talat, jag antar att du (liksom jag) är en av dem som aldrig riskerar att bli indragen om det skulle bli krig? Har jag rätt?

 2. Stefan: Lite mer innehåll till detta med NATO och Socialdemokraterna istället för gissningar från din sida. När det gäller samarbete med NATO så är det en sak, men det beror på vilken typ av samarbete det är.

  Du skriver i ditt inlägg att “Det enda vi har sagt att vi inte ska göra är att komma till Norges, Danmarks och Estlands hjälp, om de skulle bli attackerade.” vilket kräver en förklaring. Inom NATO så finns det en artikel 5 klausul (ömsesidig försvarsgaranti) vilket gör att alla medlemmar i NATO är skyldiga att försvara det land inom NATO som attakeras eller hotas. Vilket alltså skulle betyda att Sverige skall bistå med trupper om något land inom NATO hamnar i en konflikt. Lite mer tydligare kanske än ditt antydande till svek mot våra nordiska grannar tycker jag. Tycker du att detta skall vara en självklarhet att skicka vår killar och tjejer för att försvara NATO territorium?

  Vidare om samarbetet så skall Sverige fullt medverka i NATO operationer som berör samverkan som handlar om internationell krishantering och fredsfrämjande verksamhet, inte vårt eget försvar. Precis som det är idag. Man skall inte heller glöma den aspekten att ett medlemskap i NATO skulle göra Sverige till ett land med tillgång till kärnvapen, känns inte så fräsht 2007 tycker jag.

 3. Det är just artikel 5 jag syftar på när jag hävdar att vi är osolidariska med våra närmaste grannländer. Jag menar just att Sverige bör skicka trupp för att försvara ett NATO-lands territorium, t.ex. Norge.

  Jag förstår inte varför detta är så kontroversiellt inom socialdemokraterna. Socialdemokrater i Norge, Danmark, Tyskland, Spanien, Grekland m.fl. länder tycker att NATO är bra. Det är bara svenska socialdemokrater som fått för sig att NATO är någonting läbbigt.

Kommentarer är stängda.