Media är den verkliga oppositionen

Min gamle lärare Leif Lewin skriver i DN om regeringens problem med att nå ut i media:

Regeringen behöver en retorik som visar att dess politik går ut på att värna, inte att att skada välfärdsstaten.

Problemet är nämligen att socialdemokraterna under lång tid har lyckats få människor att förknippa välfärdsstaten med dem samtidigt som svenskarna alltid har haft en positiv syn på staten. När moderater vill förändra något beskrivs det därför i media alltid som att de vill “rasera” välfärden, menar Lewin.

Jag håller med om att mediebilden av regeringens politik inte är vad den borde samt att det till stor del beror på att nästan all kampanjverksamhet legat nere under ett helt år. Däremot glömmer Lewin en inte helt oviktig detalj. Regeringen har aldrig haft medierna på sin sida.

Det är nu ett känt faktum att journalistiken i Sverige är vänstervriden. Så här beskriver “neutrala” SR Ekot förändringarna i sjukförsäkringarna:

Regeringen sänker ersättningen för dem som har varit sjukskrivna i minst ett år från 80 procent till 75 procent av lönen. Dessutom sänks ersättningen lite grann för alla sjuka, eftersom beräkningssättet ändras.

Men så här beskriver regeringen själv reformerna (DN Debatt):

Det överordnade målet för en politik som syftar till att minska utanförskapet i dagens Sverige måste vara att åstadkomma full sysselsättning i ordets verkliga bemärkelse. Därför kommer vi i samband med höstens budgetproposition att presentera ett omfattande reformpaket. Dels för att förhindra att människor blir långtidssjukskrivna, dels för att göra det ekonomiskt möjligt för människor som redan befinner sig i utanförskap att ta ett första steg in på arbetsmarknaden.

Somliga åtgärder kommer säkert att betraktas som kärva förslag. Våra politiska motståndare kommer att hävda att förändringarna slår mot de svaga i samhället. Därför vill vi påminna om att det i dag är fler än 550.000 som uppbär sjuk- och aktivitetsersättning och tvingas leva med en låg ekonomisk standard. Det handlar om människor som i sämsta fall har 64 procent av sin tidigare inkomst och har få eller inga vägar tillbaka.

Det är en viss skillnad. Ekot återger överhuvudtaget ingenting om regeringens motiv till reformen. Istället tar man fasta på allt som uppfattas som “försämringar”.

Det är så här Mediasverige ser ut, och det är det här som regeringen har att kämpa mot. Oppositionen är inte problemet. För närvarande finns det nämligen inte någon opposition. Det finns tre vänsterpartier, men vad de gör om dagarna är det ingen som vet. Oppositionen kommer istället från medias nyhetsredaktioner.

Ytterligare ett exempel på hur media vantolkar budskapet är för sjukt för att inte nämnas. DN:s debattredaktion har satt rubriken “Tuffare sjukpenningregler i vårt stora reformpaket” på ministrarnas debattinlägg, med citattecken. Saken är dock den att det alls inte står så i artikeln. Det är ett citat som tidningen självt har hittat på. Ett falskt citat. Men så gör DN Debatt alltid nuförtiden. Hittar på citat för att få smaskiga rubriker. Jag är helt säker på att Fredrik Reinfeldt aldrig hade satt denna rubrik själv.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Media är den verkliga oppositionen”

 1. Hej

  Nämn 5 svenska dagstidningar som inte kallar sig liberala, allmänborgerliga, Centerpartistiska eller Moderata.

  I vilken sorts länder brukar uttalanden från den store ledaren tryckas som nyheter i tidningarna?

 2. TV är det viktigaste mediet. SVT är den viktigaste kanalen. Aldrig att jag tror att SVT skulle vara borgerligt.

  Inte heller SR.

  Journalisterna på tidningarna anställs inte av ledarredaktionen. Det vet du mycket väl.

 3. Fast media var sällan positiva till förra regering Persson heller.

  Jag skulle snarare säga att media mer ofta än annars ställer sig kritiska till alla typer av nedskärningar och kommenterar politiken med samma argument som alla andra nyheter, nämligen “negativa nyheter säljer”, “räddsla säljer” med undantaget “sex säljer”. Hur många positiva nyheter rent generellt brukar det finnas som nyheter?!?

 4. 65-70% av Sveriges journalister är inte bara lågt utbildade utan de är också sossar, kommunister eller miljövänster.

  På SVT är det ännu värre.

  Grundproblemet är som du Stefan poängterar att man utgår från ett högskatte- högbidragssystem som grund. Aldrig förutsätts människor vilja få bestämma själva eller slippa betala 5 gånger så mycket för något för att staten vill ha 400% i skatt, som t.ex. tjänster som köps privat. Byråkrati anses som något bra, aldrig ställs frågan vad staten slänger bort sina pengar på. Man skulle med lätthet kunna klippa 30% av statens kostnader (OPEX) med att arbeta effektivare, kan t.o.m. 50%.

Kommentarer är stängda.