Avtalsförsäkringar är orättvisa och bör avskaffas

Anders Borgs förslag att sänka sjukersättningen för dem som har avtalsförsäkring kommer att skapa rättvisa. Avtalsförsäkringarna uppmuntrar till fusk och dränerar statskassan på pengar. Därmed blir det mindre över till dem som är sjuka på riktigt och till dem som inte har tillgång till fackföreningarnas lyxförsäkring.

Avtalsförsäkringen är en tilläggsförsäkring. Staten står för 80 procent av sjuklönen. Tilläggsförsäkringen står för 10 procent. Resultatet blir att den anställde får 90 procent i ersättning. Detta gör att många stannar hemma ett par dagar extra efter att de har varit sjuka. Och det är inte tilläggsförsäkringen som måste betala den extra dagen, utan det är staten. Staten står ju får 80 procent, även för de dagar som den som frisknat till tar ut extra.

Att det är på detta vis berättade Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i Uppsala i juli i år:

När kommunalanställda fick högre ersättning vid sjukdom genom en kollektivavtalad försäkring ökade den långvariga sjukfrånvaron med 4,7 dagar i genomsnitt. Det innebar i sin tur att statens kostnader för sjukfall som omfattades av tilläggsförsäkringen ökade med tre procent, visar en ny IFAU-rapport.

Hela undersökningen hittar man här:
http://www.ifau.se/templates/DatedPage.aspx?id=8257

Finansministerns reform rättar alltså till en orättvisa. Jag tycker att det är helt OK med privata tilläggsförsäkringar, men de ska i så fall inte drabba statskassan. Antingen reglerar vi avtalsförsäkringarna så att de inte parasiterar på den allmänna försäkringen eller så inför vi ett helt marknadsstyrt försäkringssystem. Den modell som fackföreningarna nu lyckats tillskansa sig är oacceptabel eftersom den stjäl pengar från dem som är sjuka på riktigt. Alla som jobbar har inte heller avtalsförsäkringar. Det är orättvist att de ska tvingas vara med och betala fackföreningarnas lyxförsäkring.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Avtalsförsäkringar är orättvisa och bör avskaffas”

 1. Det där är ju förfärligt märkligt, och knappast sjukförsäkringens orsak. För att få AGS så måste man ha varit sjukskriven mer än 15 dagar, och i undersökningen gällde en gräns på 3 månader. Den som varit sjukskriven i mer än 3 månader gör knappast valet själv att vara “sjuk” lite extra bara för att det är skönt. Kanske var det till och med så att läkarna (som faktiskt fortfarande är de som sjukskriver) tyckte det var bättre att stanna hemma för att verkligen återhämta sig, speciellt nu när det fanns en ekonomisk möjlighet till det, än att hasta tillbaka till arbete för tidigt och kanske dra på sig följdverkningar. Tog undersökningen med den parametern? Nä, skulle inte tro det…

 2. Jag håller med om att det är märkligt, men att läkarna skulle fråga om dom har extra försäkring och då sjukskriva folk i en vecka mer, DET finner jag nog märkligast av allt.

 3. Jag har en privat sjukförsäkring, ska den också göras meningslös på samma sätt, eller är det bara när facket varit inblandat som du tycker det är fel? Skillnaden är ju att den kan jag i så fall sluta betala, medan avtalsförsäkringarna betalas med avstått löneutrymme, och det lär bli svårare att göra om till lön igen.

  Hur är det med andra tillfällen när man kan försäkra bort självrisken? Jag har en försäkring hos anticimex som tar bort självrisken på min hemförsäkring vad gäller vattenskador. Det innebär ju med din logik att jag då för nöjes skull kommer att spola vatten i hela huset, bara för att det är kul, liksom…

 4. Du kan inte seriöst mena att det är rättvist att min privata sjukförsäkring (130/mån) som jag har valt själv att betalat varje månad sen 5 år tillbaka plötsligt ska sluta gälla? Det här är den enskilda förändringen som direkt kommer avgöra att jag och min sambo inte kommer att rösta på aliansen vid nästa val.

 5. Lennart är inne på hur problemet sannolikt ter sig i verkligheten. Sjukskrivningar är sällan en fråga om ren myndighetstillämpning från läkarens sida, utan kan ofta bli fråga om en förhandling. Det finns patienter som tjatar sig till sjukskrivning. Incitamenten att att tjata ökar om det är så att man inte har någon självrisk.

  Jörgen och Adam har inte förstått vad det är de har köpt hos sina privata försäkringsgivare. Ni har köpt varsin privat försäkring och för det betalar ni en PREMIE. Det är ni själva som betalar den. Premien använder försäkringsbolaget för att täcka kostnaden för att inte begära självrisk.

  De skattefinansierade försäkringssystemen saknar premie. Allt går via skatten.

  Vi måste inte ha ett system med självrisk, men då ska vi ha ett med premie. Med avtalsförsäkringar får vi ett system utan premie och utan självrisk. Det är ohållbart eftersom det stjäl pengar från dem som är sjuka på riktigt.

  Vill man försvara fackliga lyxförsäkringar som dränerar statskassan på pengar, då ska man inte rösta på högern, det är riktigt. Man bör faktiskt inte rösta alls, utan sitta hemma och skämmas.

Kommentarer är stängda.