Bamse befäster det patriarkala förtrycket

Kommer ni ihåg för några år sedan då Margareta Winberg förklarade att Evert Taubes lyrik stod för könsförtryck? Nu är det dags igen. Den här gången är det Bamse som det är fel på. Genusexperten och bokförläggaren Marie Tomicic skriver följande om världens starkaste björn:

Att Bamse är stor och stark och snäll och omtänksam är bra men inte tillräckligt. Varför vacklar aldrig Bamse? Var är alla tjejer och varför framställs Lille Skutt med sin oro och försiktighet som mesig och småkorkad?
Skärpning.

Tomicic ger därför Bamse betyget ++, dvs. en tvåa på en femgradig skala, i Aftonbladet.

Pippi Långstrump klarar sig inte heller något vidare. Själva rollfiguren får beröm, men böckerna når bara upp till mediokra +++, dvs. en trea. Det är Tommy och Annikas familj som är problemet. Det är ur genussynpunkt en dålig familj.

Att Bamse och Pippi älskats av både barn och föräldrar i snart fyra generationer räknas inte i genusvärlden. Det politiskt korrekta går alltid före. Så om du som läser det här har barn och råkar äga dessa böcker och tidningar. Gör dig av med dem! Bränn dem! Du blir aldrig en god feminist annars.

________________
Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Bamse befäster det patriarkala förtrycket”

  1. Jag älskar Bamse och Pippi, men tycker att de liksom all (barn-)litteratur kan och bör problematiseras samtidigt som man läser dem.

    Gör dig inte mer enkelspårig än vad som är nödvändigt.

  2. Jag tycker det är larvigt att säga att Bamse inte är bra läsning för barn därför att han är stark. Om det är feminism är det inte mycket bevänt med den ideologin. Det är därför jag raljerar på detta vis. Vi kan inte få en seriös diskussion om jämställdhet om vi ska hålla på och med larviga inlägg som det i Aftonbladet.

    Det är sant att vi inom högern inte heller brukar tala väl om Bamse, eftersom författaren till tidningen med all sannolikhet inte gillar företagare (Krösus Sork). Men det handlar inte om kvalitet. Historierna om Bamse kan vara bra trots det. Jmf. Tage Danielsson, en manusförfattare vars politiska åsikter jag inte heller delar, men vars filmer jag aldrig skulle sluta titta på ändå.

Kommentarer är stängda.