Hjältemunkarna

En dag som denna bör man uttrycka sitt stöd för demonstranterna i Rangoon. Stå på er! Hoppas att ert mod inte brister. Vi är många i den fria världen som följer er kamp och vet att det ni kämpar för är rätt och riktigt.

Ett särskilt beröm måste riktas till de buddistiska munkarna, som visat mod och offervilja. Det svåra med demonstrationer där motståndaren besitter en överväldigande vapenmakt är att hålla samman folkmassan. Massans kraft ligger i sammanhållningen, men sammanhållningen bryts lätt om modet sviktar. I Rangoon är det munkarna som håller den samman. Läs hur Ekot beskriver situationen:

– Vid ett tillfälle såg jag hur munkar stod i stillsam bön medan soldater närmade sig i ett brett led med vapnen riktade mot dem, skjutklara. Munkarna rörde inte en fena och bad, medan studenter runt omkring sprang i panik. Munkarna stod kvar och bad och efter ett tag återvände studenterna och hämtade inspiration och mod från munkarna (Bengt Therner).

Återigen kan man notera vad religiösa människor är kapabla att göra. I ett sekulariserat land som Sverige är det många som uppfattar religiositet som roten till allt ont i vår värld. Utan religion skulle världen vara “förnuftig” och ingen ondska råda mer. Men nu har vi i Rangoon åter ett bevis på att religiösa människor ofta vågar gå ett steg längre i kampen för frihet, just tack vare sin övertygelse. När såg vi senast en ateist stirra in i en gevärsmynning i kamp för demokrati?

Uppdaterat 28/9

SVT länkar till min blogg: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73339&a=
923178&lid=puff_923178&lpos=bild

_______________
Andra bloggar om: , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Hjältemunkarna”

 1. Du menar väl ändå inte allvar? Har du helt missat vad människor är beredda att göra för att slippa religiöst förtryck i Iran? Den ensamme kinesen som stod framför stridsvagnen på Himmelska fridens torg?
  Religiösa mänskor är om något mer benägna att lita på makten än andra. De är också mer benägna att försöka tvinga på mänskor sin religion, genom att spränga abortkliniker, hacka ihjäl icke-religiösa i afrika, utfärda fatwa mot muslimer som tappat tron, med mera med mera…

 2. Jo, jag menar allvar. Himmelska fridens torg är ett utmärkt exempel. Vilka var det som skickade ut stridsvagnarna? De religiösa eller den ateistiska kommunistiska regimen?

  Ateisterna hittade man i stridsvagnarna. De troende utanför.

 3. Uppenbarligen vet du inte vad du pratar om… du har ingen aning om huruvida killen framför stridsvagnen var troende eller inte… det finns inga som helst belägg för att upproret på Himmelska Fridens Torg hade religiösa förtecken… desutom undvek du mina andra exempel… religion har inget med demokrati att göra… och för övrigt tror inte buddistmunkar på någon gud…

 4. Kina styrs av en regim som säger sig vara kommunistisk. Den därmed också ateistisk. Det var alltså ateistiska diktatorer som beordrade massakern.

  Jag vet inte vilken tro demonstranterna på Himmelska fridens torg hade, inte heller vilken tro stridsvagnsförarna hade.

  Men jag kan inte förstå hur du kan tycka dig ha valt ett bra exempel för att visa på religiöst förtryck när du lyfter fram Himmelska fridens torg. Det var ju den ateistiska regimen som beordrade massakern.

 5. Du undviker fortfarande mina övriga exempel… klokt, eftersom du uppenbarligen inte har något att komam med där… saken är den att den kinesiska regimen inte huduvsakligen är ateistisk, lika lite som hitler-tyskland eller sovjetunionen i huvudsak var ateisktiska regimer… de var och kina är ideologiska regimer… det är ideologiska övertygelser som styrde inte ateistiska… hoppas att du förstår den skillnaden

Kommentarer är stängda.