Juntan i Burma förklarar sig

Hur förklarar man att man skjuter ned obeväpnade demonstranter? Jag har alltid roats av att lyssna till folk som vill förklara det omöjliga. Det ligger något humoristiskt i det hela, hur tragiskt det än är. Jag tänkte därför att militärjuntan i Burma skulle få komma till tals här på min blogg. Även mördare bör få chansen att förklara sig. Det har inte varit så lätt att hitta officiell information på nätet, men den statliga tidningen har i alla fall en uppfattning om vad problemet med demonstrationerna är:

The government has been striving day and night together with the people for the emergence of a peaceful, modern and developed discipline-flourishing democratic nation.

Men nu har ordningen störts av “sabotörer” som stöds av krafter utomlands som är avundsjuka på Myanmars nationella fred och utveckling. Munkarna som lett demonstrationerna är egentligen bara en liten grupp bråkstakar.

The people who wish to earn their living in peace do not accept or take part in the protests. Thus, some saboteurs of the protest walks forcibly urged families of the homes all along their route, whether they know them or not, to provide alms and other requisites for monks. Those saboteurs told the families that if they failed to yield to their demand, the protesters would not take care of their personal and property safety. Moreover, they threatened the families demanding them to join the protest or provide financial assistance, adding, the protesters would not guarantee the security of the lives and property of the families. The saboteurs were acting like extortionists in a threatening way. Moreover, some protester monks entered homes and demanded families to offer soft drinks, urging families who could not join the strike to make donations for the convenience of administrative affairs. According to those families, they had never seen or known those so-called monks in the past and they were not their mentor monks.

Så ser det ut i militärjuntans värld, åtministone enligt den officiella versionen. Nyhetsorganet heter New Light of Myanmar, och är såvitt jag kan bedöma regimens engelskspråkiga nättidning. Den citerade texten är från den 26/9.

________________
Andra bloggar om: , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Juntan i Burma förklarar sig”

  1. Free Burma!
    International Bloggers’ Day for Burma on the 4th of October

    International bloggers are preparing an action to support the peaceful revolution in Burma. We want to set a sign for freedom and show our sympathy for these people who are fighting their cruel regime without weapons. These Bloggers are planning to refrain from posting to their blogs on October 4 and just put up one Banner then, underlined with the words „Free Burma!“.

    http://www.free-burma.org

Kommentarer är stängda.