“Jag är inte beredd att släppa ut alla receptfria läkemedel i handeln,” Ylva Johansson.

Ylva Johansson (s):

2005: “Jag är inte beredd att släppa ut alla receptfria läkemedel i handeln. Det är ju därför vi har slagits för apoteksmonopolet.”

2007: “Jag tror att det är många som tycker att det vore enkelt om man kan köpa till exempel allergimedicin, salva mot eksem, eller förkylningsmedel i den vanliga handeln.”

Var står socialdemokraterna nuförtiden egentligen i privatiseringspolitiken? För eller mot? Det har blivit allt svårare att begripa. I Uppsala län har socialdemokraterna sagt ja till privatiseringen av tre vårdcentraler. Men sen har man i en rad debattinlägg i dagspressen attackerat alliansen för att drabbats av privatiseringshysteri. Ena dagen är man för, andra dagen är man mot.

Källor: SR Ekot 050616, SR Ekot 071003.

_______________
Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till ““Jag är inte beredd att släppa ut alla receptfria läkemedel i handeln,” Ylva Johansson.”

  1. Det finns ett problem med läkemedel i vanlig butik. Informationen om dina köp på ditt kundkort i butiken kommer att bli extremt eftertraktad för arbetgivare, försäkringsbolag o.s.v. Vem skulle inte vilja veta hur veta om dina krämpor innan man säljer en försäkring eller anställer någon.

    Idag är denna information sekretessbelagd. I avtalet på kundkortet står det att information kan delas med “sammarbetspartners”. Dvs. så finns det ingen kontroll hur dessa uppgifter kommer att användas idag och i framtiden.

  2. Cobb vore det inte bättre ifall man skärpte lagarna för information om köp? Ifall du har rätt så borde fler vara oroliga? Jag menar cigaretter, snus, fet mat, alkohol m.m. kan ju ge samma effekt, alltså att arbetsgivare och försäkringsbolag utnyttjar uppgifterna och personer blir drabbade.

  3. Många ledande socialdemokrater har uppenbarligen fallit allt mer mot högerpolitiken och välkomnar privatiseringar. Detta är beklagligt. Betydligt bättre vore att behålla verksamheten i offentlig regi och istället se till att åtgärda de brister vi ser. Tyvärr verkar viljan saknas.

    När det gäller Apoteksmonopolet är det bra om receptfria läkemedel licensieras ut till butiker för att öka tillgängligheten. Däremot ställer jag mig tveksam till receptbelagda läkemedel eftersom det riskerar att leda till att bakterieresistensen i samhället ökar,vilket är en nackdel för alla.

  4. Bakterieresistens är något bra. Antibiotikaresistens är dock ett problem, men det har inte med apotekets monopol att göra, utan med hur läkarna skriver ut antibiotika. Det största resistensproblemet hittar man på sjukhus. Apoteket kontrollerar inte sjukhusen. Det allra största resistensproblemet finns dock på djursidan utomlands.

Kommentarer är stängda.