Hur full är man med 1,49 promille i blodet?

Så har även jag läst Svea Hovrätts dom mot de två åtalade s.k. Stureplansprofilerna. Den förefaller vara rimlig. Problemet är bara att jag tycker att tingsrättens dom också i någon mån är rimlig. Jag har läst den också.

Den springande punkten är vad man ska tro om kvinnans berättelse. Tingsrätten menar i sin dom att hennes historia är trovärdig, men att det ändå finns rimligt tvivel. När kvinnan togs om hand av polisen hade hon nämligen en alkoholhalt på 1,49 promille. Det var ca 4 timmar efter våldtäkten. Alltså var hon rejält berusad när det hände. Tingsrätten säger därför inte att det inte var någon våldtäkt, utan att berusningen gör att det finns rimligt tvivel, och att man måste fria i ett sådant läge.

Hovrätten däremot menar att den polis som tog hand om kvinnan inte tyckte att denne uppträdde särskilt berusat, och att man bör lita på att polisens erfarenhet att bedöma sådant. Alltså, menar hovrätten, bör man inte misstänka att kvinnan, trots sin berusning, inte skulle ha kunnat berätta vad som faktiskt hade hänt. Därtill menar hovrätten att kvinnan varit oerhört skärrad och inte heller tvekat att anmäla våldtäkten, vilket också stärker hennes trovärdighet.

Jag är inte helt övertygad om att hovrätten tänkt rätt när det gäller kvinnans berättelse. 1,49 promille i blodet är en ordentligt hög grad av berusning, och den var sannolikt ännu högre när själva våldtäkten begicks.

Däremot tror jag ändå att domen är riktig, men av andra skäl. Kvinnans fysiska skador visar att det inte har varit fråga om något normalt samlag. Männen påstår att hon var med på allt, men det är inte trovärdigt. Tvärtom kan de inte förklara hur vissa skador uppkommit. I tingsrättens dom omnämns dessutom fler skador än i hovrättens dom.

Jag tror att det gick till så här: Kvinnan var sanslöst berusad. Sexet började frivilligt. Sen fick männen för sig att de skulle “leka våldtäkt”, eftersom kvinnan var för full för att förstå vad hon gjorde. “Leken” gick överstyr, och kvinnan kunde inte värja sig, dels på grund av sin berusning, dels på att hon var ensam mot två män. – Så tror jag att det gick till. Det är en annan historia än den som berättas av både kvinnan och gärningsmännen. Men den är lika vidrig och handlar likförbannat om en våldtäkt.

För övrigt tycker jag fyra år för en grov våldtäkt är ett för kort straff.

_________________

Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Hur full är man med 1,49 promille i blodet?”

  1. kul att du har din egna version av vad som inträffat.

    vad var poängen med det här inlägget egentligen…?

Kommentarer är stängda.