Pappan våldförde sig på dottern, men friades av hovrätten

23 oktober förra året kom en mycket märklig dom. En pappa som hade avancerat sex med sin åttaåriga dotter friades från våldtäkt. 1 oktober i år fastställde hovrätten domen. Det var inte våldtäkt, eftersom pappan sov.

Ett mål av detta slag är oerhört svårt att yttra sig om. När det gäller barn är sekretessen omfattande och den dom som jag kunnat ta del av är inte den fullständiga. Trots det är jag ändå kritisk.

Spontant förefaller det nämligen fullständigt orimligt att en man kan genomföra ett flertal grova sexuella handlingar (analsex, oralsex) mot en åttaåring i sömnen. Det finns människor som lider av en sjukdom som gör att de initierar sex med andra (eller sig själva) i sömnen. Den här mannen var dock 37 gammal när händelsen inträffade. Om han nu hade denna sjukdom borde det ju ha visat sig tidigare.

Vare sig i tingsrättens eller hovrättens dom står det dock något om bevisningen på den här punkten. Hur vet vi att mannen verkligen sov? Jag har som sagt inte läst den fullständiga domen, och det kanske framgår där, men hur ska vi medborgare kunna lita på rättsväsendet om vi inte får veta hur domstolen kommit fram till sitt beslut?

Även om domstolarna inte har kunnat gå in på detaljer hade de kunnat säga något om vilken typ av bevisning som legat till grund för slutsatsen att mannen verkligen sov. Nu säger domstolarna ingenting. Det är inte hållbart. I ett så viktigt fall som detta är måste vi för rättsäkerhetens skull få veta mer. 

Är det inte också märkligt att det inte blivit en större sak av detta i media? TT skickade ut en notis några tidningar plockat upp, men varför har det inte blivit någon debatt? Ska man kunna skylla på att man sov och sen gå fri från våldtäkt?

_______________

Källor:
Hudiksvalls tingsrätt, 23/10 2006, mål B 1600-XX.
Hovrätten för nedre Norrland, 1/10 2007, mål B 1221-XX.
(Skriver inte ut målnr. fullständigt. Domarna är offentliga, men den som är nyfiken får själv anstränga sig för att leta rätt på dem.)

_______________
Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Pappan våldförde sig på dottern, men friades av hovrätten”

  1. “Från tre är pennan lyftad: från barnet tills det blir vuxet, från dåren tills han blir frisk, från den som sover tills han vaknar.”

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=705435

    För övrigt kan det vara en god idé att lära sig att “pedofili = sexuell attraktion till barn”. Det ord du är ute efter är förmodligen “incest = sexuell samvaro mellan nära släktingar”. Om mannen sov kan han ha haft en fyllig kvinna i tankarna?

  2. “Incest” är rätt ord. Tack för påpekandet.

    Vad länken har för relevans förstår jag inte. Min synpunkt handlar om bevisningen för påståendet att mannen sov.

    Om det är sant att han sov ska han frias, men är det sant?

Kommentarer är stängda.