Nya moderaterna, inte så nya som man tror

I dagarna har moderaterna stämma. “Fortsatt förnyelse” är temat. Mycket av sakinnehållet har förändrats sedan 2002, och mer är att vänta, men hur är det med de grundläggande idéerna?

I den för moderaterna viktigaste frågan, jobben, skulle jag säga att den inte har ändrats alls. Möjligen innebär “Nya moderaterna” snarare en återgång till partiets äldsta tid. Så här stod det i partiprogrammet från 1919:

Den svenska högern ser i arbetet det enda säkra medlet att åstadkomma varaktigt enskilt och allmänt välstånd. Den enskilde måste lära att lita till sig själv. Det allmänna bör stödja honom i hans strävanden att genom eget arbete skapa sig en tryggad ställning.

Vad är detta om inte en klockren beskrivning av syftet med jobbavdraget?

______________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: