Skandia Liv är parasiter

Vad är en parasit? Ja, den som undrar rekommenderas läsa Skandia Livs debattartikel i dagens Aftonblad. I sin artikel påstår företagets VD att regeringen hemlighållit en reform som kommer att rycka undan grunden för alla privata försäkringar, och inför en retroaktiv lagändring. Regeringen alltså ljuger, tar dina pengar och bryter mot grundlagen, om man får tro Skandia Liv.

Kritiken är larvig bör inte tas på allvar. Vad regeringen gör är att den har påbörjat ett projekt för att täppa till ett stort läckande hål i de allmänna försäkringssystemen. Hålet består i att de privata försäkringar som Skandia Liv säljer orsakar kostnader för staten på ett sätt som staten inte själv kan kontrollera.

Jag har skrivit om det tidigare: Avtalsförsäkringar är orättvisa och bör avskaffas.

Privata tilläggsförsäkringar, exempelvis den extra sjukpenningen som många får genom sina fackföreningar, är inte några riktiga försäkringar alls. De finns inte till för att säkra inkomstbortfallet för försäkringstagaren, utan är en försäkring mot självrisken i den statliga grundläggande örsäkringen. Den solidariskt finansierade statliga försäkringen har en självrisk för att den inte ska överutnyttjas. Sjukpenningen är som bekant bara 80 procent av inkomsten. Tar man bort självrisken kommer försäkringen således att överutnyttjas, och det är staten som får betala.

Vad Skandia Liv vill göra är alltså att fortsätta kunna sälja försäkringar mot statens självrisker. Den marknaden kan man med gott samvete stänga. Försäkringsbolagens uppgift ska vara att skydda människors egendom och inkomster, inte att parasitera på dåligt fungerande statliga försäkringssystem.

______________

Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Skandia Liv är parasiter”

 1. Problemet är ju att staten inte ger 80% eftersom det finns ett tak, själv får jag inte ens 50%.

  Så antingen får taket tas bort eller så införs det ett tak på inbetalningen.

 2. Jag är i samma situation som ovanstående skribent.Jag får mindre än 50% i lön från föräkringskassan.Vid 58 års ålder ligger min sammanlagda sjukfrånvaro under livet på ett par veckor.
  Jag har sedan några decennier en mindre privat sjukförsäkring med 1 månads karenstid.
  Skall herr Borg ta bort den?
  Den mannen saknar all anständighet!

 3. Taket för statlig sjukförsäkring plus tilläggsförsäkring ska vara 75% av lönen vid sjukskrivning längre än 12 månader. Så ser förslaget i senaste budgetpropositionen ut.

 4. Det skall vara var och en fritt att köpa så många försäkringar man orkar om man nu vill det. Det skall vara en fri marknad här. Det vore bättre att avskaffa alla “tak” och förbud istället. Därmed inte sagt att det skall löna sig att vara sjuk eller arbetslös. Men om man bara får 50% av facket eller fkassan så skall man kunna försäkra upp sig till säg 80% privat, genom att köpa privata försäkringar.

 5. Nya moderaterna är värre än kommunister och sossar tillsammans. Skall man inte kunna få en marknadsliberal politik levererad av M + övriga borgare i regering och riksdag? Jag röstar på Klassiskt Liberala Partiet i nästa val.

Kommentarer är stängda.