Sökes: Generaldirektörer

Vill ni se en historisk syn? Besök då regeringens hemsida för lediga jobb: http://www.regeringen.se/sb/d/4515

Inte mindre än fyra lediga tjänster som generaldirkektörer har utlysts. Det har såvitt jag kan bedöma aldrig i svensk historia hänt att regeringen haft en öppen konkurrens om generaldirektörsposterna.

Hittills har utnämningen av generaldirektörer varit en sluten process helt i händerna på regeringen. På den fördemokratiska tiden var det kungen som utnämnde generaldirektörer. Det var hans kungliga privilegium. Med demokratins införande övergick detta privilegium på regeringen, som precis som kungen inte ens har behövt motivera varför den ena eller andra personen är lämplig för uppdraget. Möjligheterna till vänskapskorruption eller partipolitiskt mygel har varit oinskränkta.

Alliansen hade dock som vallöfte att det skulle bli ändring på denna punkt. Så har det också blivit. För första gången kan vem som helst söka generaldirektörstjänsterna. Slut på vänskapskorruptionen, således. Det är en historisk händelse.

___________

Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Sökes: Generaldirektörer”

 1. Vänskapskorruptionen som riskerar att återuppstå när regeringen vill få bort dessa ansökningar från offentlighetsprincipen. Då kan man öppet söka generaldirektörer, men därefter prioritera någon som inte alls är lika kvalificerad som någon annan av dem som söker arbetet.

  Vidare har det visat sig att korruptionen kvarstår när det t.ex. gäller ambassadörstjänsten i USA.

 2. Tobias! Var har du varit? Roligt att se dig bland kommentatorerna igen.

  Så du tycker alltså att den gamla ordningen var bättre?

 3. Tja.. lite överallt. :)

  Det är självklart att vi ska ha ett öppet rekryteringssystem där medborgarna har möjlighet granska tillsättningen av exempelvis direktörtjänster inom centrala myndigheter. För demokratin är det något som är otroligt viktigt. Därför är det inte bra att regeringen vill försöka skydda de handlingar som inkommer när personer söker de offentliga tjänsterna. Den tidigare modellen där vi nästan helt saknade insyn var heller inte bra. Jag är såleds inte nöjd med varken den gamla eller den nya modellen.

  Ambassadörstjänsterna är förvisso lite svårare, men även där måste det finnas möjlighet för andra att granska tillsättningarna.

Kommentarer är stängda.