Sahlin bör lova att aldrig mer samarbeta med vänsterpartiet: “Det handlar om demokrati”

Mona Sahlin kräver att moderaterna svär på att aldrig under några omständigheter samarbeta med Sverigedemokraterna. “Det handlar om demokrati”, säger hon. Visst, gärna det, om socialdemokraterna svär på att aldrig mer samarbeta med vänsterpartiet.

Vänsterpartiet är det enda parti i Sveriges riksdag som har problem med demokratin. Ända fram till 1991 hette det vänsterpartiet kommunisterna och hade Lenin som sin stora förebild. Det var först efter att Sovjetdiktaturen föll som partiet började tänka om. Denna tankeprocess har dock inte gått särskilt fort. Fortfarande försvarar många vänsterpartister Fidel Castros diktatur. Det är också allom bekant att det inte finns någon klar gräns mellan vänsterpartiet och allsköns stenkastande vänsterextremister. Ena dagen uppträder man som städad kommunalpolitiker för att nästa dag krossa skyltfönster och slåss med polisen.

I vänsterpartiet finns det många som fortfarande inte har fattat vad demokrati är. Partiet utan demokratisk kompass är dock sedan länge stödparti till socialdemokraterna. Mona Sahlin har aldrig klagat på det. Det är kanske dags? Kan du lova att aldrig mer samarbeta med vänsterpartiet, Mona?

_______________

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

15 reaktioner till “Sahlin bör lova att aldrig mer samarbeta med vänsterpartiet: “Det handlar om demokrati””

 1. Du vet om att du ljuger nu va?
  Vilka vänsterpartister har krossat skyltfönster?
  Det finns vänsterpartister som vill ge en mer nyanserad bild av Kuba. Det finns också vänsterpartister som vill ge en i huvudsag positiv bild av Kuba, och vänsterpartister som vill ge en i huvudsak negativ bild av Kuba. Överens är nog däremot de flesta vänsterpartister om att Kuba inte kommer att bli MER demokratiskt av USA-finansierade stats- eller militärkupper.
  Jag skulle vilja att du redogör för vad du menar med att Vänsterpartiet 1991 hade Lenin som sin stora förebild. I dagens politiska liv är det rätt tydligt att framförallt SAP och Moderaterna har en partistruktur som påminner om Lenins syn på fronttrupper och massor. Man väljer en ledare som får stort utrymme att själv besluta om partiets politik. Inom Vänsterpartiet har däremot partiledaren en relativt begränsad makt inom partiet.
  Vad du kan mena med att Vänsterpartiet varit leninistiskt 1991 kan jag faktiskt inte förstå. Sedan 60-talets slut rörde sig VPK närmre sina systerpartier i södre Europa, till Sovjets stora förtret. Det här ledde till slut till att de flesta sovjettrogna lämnade partiet i slutet av 70-talet, då APK bildades.
  Ska du snacka skit om andra så bör du veta vad du pratar. Annars blir det som i det här inlägget från dig: Okunnigt.

 2. Undrar vem som ljuger? Magnus har uppenbarligen glömt bort att sk vänsterpartist, eller rättare sagt kommunistisk företrädare som satt i tingsrätten mm, åkte dit för just fönsterkrossning och våld emot polis. Nog för att detta är nåt år sedan och minnet tycks vara kort. Hur var det nu? Var inte lars Ohly mfl uttalat Leninister, Maoister samt kommunister innan trycket ifrån media blev för stort? Vem grät när muren föll enligt egen utsago? Snacka om okunnig!

 3. Jorma: Lars Ohly grät vad jag vet inte när muren föll. Vad har du fått det ifrån? Att det stått på en ledarsida i en liberal tidning innebär faktiskt inte automatiskt att det är sant..
  Men vad har det med leninism att göra? Leninismen går ut på att folket behöver förtrupper som tar tag i det som folket ännu inte fattar att de vill. Så har VPK aldrig fungerat – VPK har alltid verkat inom den svenska demokratin.
  1991 var Lars Ohly definitivt inte Leninist. Maoister tror jag varit en sällsynt skara inom Vänsterpartiet/VPK.
  Så till Lily Näslund: Hon har aldrig varit medlem i Vänsterpartiet, men däremot mycket riktigt av Vänsterpartiet blivit nominerad som nämndeman. Hon har vad jag vet aldrig blivit dömd, men väl blivit gripen av polis. Hon lämnade de uppdrag hon innehaft å Vänsterpartiets vägnar så fort det skett.

 4. Menar du på fullt allvar att du inte ser någon skillnad på att ge ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna politiskt inflytande och att samarbeta med vänsterpartiet??? Är detta en uppfattning som delas av flertalet moderater (det är andra bloggen jag läser exakt samma argumentation på nu, så det börjar kännas som ett mönster).

 5. Du har verkligen en poäng i det du skriver. Varför ska moderaterna i förväg frånsäga sig möjligheten att samarbeta med (sd), medan (s) ska få fortsätta sitt samarbete med (v)? Både (sd) och (v) har sina rötter i totalitära ideologier och i båda partierna gömmer sig antidemokrater bakom partiernas demokratiska fasader.

  Som någon uttryckte det. “När jag står uppställd mot en mur struntar jag i om det är en kommunist eller en nazist som ska skjuta mig”.

 6. Va? Sluta samarbeta med V? Menn… då skulle sossarna ju inte kunna vinna ett val! Demokrati i all ära, men det gäller ju bara andra, inte S!

  Sjölander:
  “Menar du på fullt allvar att du inte ser någon skillnad på att ge ett främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna politiskt inflytande och att samarbeta med vänsterpartiet???”

  Det handlade ju om demokrati, sa Sahlin. I det fallet måste jag faktiskt säga att jag ser en skillnad, för S är visserligen rasistiska arschlen, men dom har hittils inte vad jag vet uppvisar några antidemokratiska lutningar.

  Det gör V hela tiden. Vi pratar alltså om ett parti som har en antidemokrat i sin styrelse, en person som tidigare var ordöfrande för Castros stödgrupp här i Sverige, SVEK.

  V är antidemokrater. SD är rasister. Tycker inte du att en fråga om demokrati faktiskt borde beröra antidemokrater?

  Magnus:
  “PK har alltid verkat inom den svenska demokratin.”

  Ja, och dom har likaså alltid stött utländska diktaturer. Från inom den svenska demokratin.

 7. Är en stor skillnad på v och sd. Sd vill att sverige ska vara en högerdiktatur. Dom har tonat ner det men det är deras huvudide. Dom ser inte heller till alla människors lika värde. V vill att sverige ska vara en demokrati och dom anser att alla är lika mycket värda. Sedan finns det dom inom partiet som har skumma åsikter men dom stöds inte av partiet. Och människor som har antidemokratiska ideer finns inom alla partier. Finns ju tex en del nassar inom moderaterna.

  Förövrigt så finns det inget parti som inte är antidemokratiskt just nu. Dom flesta partier i riksdagen har gett stöd åt usas antidemokratiska aktioner. Och vi håller på att få en hel del antidemokratiska lagar.

 8. Däremot är det inga stora skillnader i värderingar hos de invandrarfientliga rasisterna inom SD och de invandrarfientliga högermoderaterna bakom valstugeknutarna. Nej det är bara så att lika barn leka bäst.SD+M=sant!

 9. Visst, gärna det, om socialdemokraterna svär på att aldrig mer samarbeta med vänsterpartiet

  Mp är väl mer populistparti. Ränta, miljöhelvete, bristande konstruktiva och allmänintresset
  Aldrig…

 10. Det är väl som en brandvägg= man ser vilka som varit inne …
  Man vet ju vilka som är rättfärdiga och någorlunda vettiga eller populister sas.

 11. Jag föredrar Vänsterpartiets demokratisyn framför svensk högers vilken dag som helst.

  “Demokratin slutar vid fabriksporten” är ju er gamla axiom och det är en minst lika dålig demokratisyn som den du försöker lägga på Vänsterpartiet. De är åtminstone inte rasister som Sverigedemokraterna.

 12. Svensk borgerlighet har länge varit alldeles för snäll mot vänstern. Borgarna borde ha attackerat samarbetet mellan s och v mycket hårdare. Det är en skam att Göran Persson bjöd en kommunist att styra Sverige.

 13. Jag ser helst lika lite att sossarna samarbetar med det otroligt intoleranta partiet. Förstår inte varför dom samarbetar med ett parti som i grunden hatar deras nyliberala politik. Nyliberal har ju blivit ett skällsord bland de flesta i vänsterpartiet och det kan man ju anklaga vem som helst för tydligen utan att veta vad det är. Som jag ser det så har vänsterpartiet något stort gemensamt med sd. Deras politik är populistisk och dom är otroligt okunniga. Deras retorik är likadan. Skyll all skit på andra och säg nej till det mesta. Har aldrig haft en riktig diskussion med en vänsterpartist. Fy fan för svensk självgod vänsterretorik…

Kommentarer är stängda.