Säg nej till gasledningen!

SR Ekot konstaterar att det finns en stor majoritet bland riksdagens ledamöter mot den rysk-tyska gasledningen i Östersjön. Det är därför rimligt att regeringen säger nej. Vi själva behöver inte ledningen alls. Vi har inget behov av att importera gas från Ryssland. Dessutom har landet hittills visat på mycket dåligt omdöme i det att man har utnyttjat sina leveranser av gas och olja för att sätta press på sina små grannländer.

Problemet är dock att gasledningen egentligen inte alls kommer att gå över svenskt territorium utan bara över vår ekonomiska zon. Att stoppa ledningen är därför juridiskt sett knepigt, om man vill bry sig om de internationella konventionerna. I slutändan kan därför regeringen vara tvungen att acceptera ledningen i alla fall.

Hade rollerna varit omvända, dvs. att vi hade bett om att få dra en gasledning över ryskt-tyskt vatten, är jag inte säker på att vi hade fått det. Stora länder är inte lika noga med internationella konventioner som små. Jag har därför ingenting emot om vår regeringen struntar i konventionerna och följer förnuftet istället. Vill vi ha en naturgasledning inpå oss eller inte? Om vi inte vill det så bör vi säga det.

__________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: