Nya rikspolischefen ska inte väljas av medborgarna

Statsministern meddelade idag att tjänsten som rikspolischef ska utlysas som en vanlig tjänst. Alla som vill ska kunna söka. Det är linje med alliansregeringens nya rekryteringspolitik till de högsta tjänsterna i staten. Det gamla myglet ska bort.

Nu tycks dock Expressen ha tolkat det som att nya rikspolischefen ska vara “medborgarnas”, och har utlyst en omröstning på sin hemsida med olika kända namn.

Det rör sig om en missuppfattning som det är lika bra att korrigera med detsamma. För när regeringen sedan utnämner en ny rikspolischef kommer hjärnorna på Expressen fråga om “folket” har fått vara med och säga sitt. Regeringen kommer naturligtvis att svara att den gjort en professionell bedömning, varvid Expressen kommer att utropa: “Regeringen valde inte folkets kandidat till riskpolischef”.

Mitt tips till pressenheten på justitiedepartementet är därför att redan imorgon påpeka för Expressen att myndighetschefer inte väljs genom öppna och demokratiska val i Sverige. Det demokratiska inslaget utövas av regeringen. Myndighetschefer ska inte vara politiska.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: