Ökad rättvisa med Vårdval Stockholm

Återigen påstås det i media att Vårdval Stockholm innebär att resurser tas från socioekonomiskt belastade områden och ges till mer välbeställda områden. Följden blir att de socioekonomiskt belastade områdena, som har fler sjuka än andra, får mindre pengar. Orättvist! Det är den “neutrala” journalisten Anna Gustafsson på SvD som kommit fram till denna slutsats.

Sanningen är dock att Vårdval Stockholm innebär en ökad rättvisa eftersom fördelningen av resurser till vårdcentralerna från och med nu kommer att göras efter hur sjuka patienterna är, inte var de bor någonstans. Den vårdcentral som behandlar fler patienter med svårare sjukdomar får mer pengar än den som har få och friska patienter. Låter rätt vettigt, eller hur?

Varför skriver inte SvD så då? Det vet jag faktiskt inte, för information om hur Vårdval Stockholm fungerar finns på Stockholms läns landstings hemsida.

På sossarnas tid var det så att vissa vårdcentraler fick mer pengar än andra beroende på var de låg geografiskt. Sossarna förutsatte att människor i socioekonomiskt utsatta områden behövde mer vård än andra. Därför fördelade man pengar klumpvis efter område. Bodde man i Jordbro fick man alltså mer pengar till sin vård än om man bodde i Danderyd, oavsett om man var sjuk eller inte. Vårdval Stockholm innebär dock att man fördelar pengar efter varje enskild patients behov. Inte helt överraskande fördrar borgerliga politiker att se till de enskilda människornas behov, medan sossarna föredrar att klumpa ihop folk i olika grupper.

_________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Ökad rättvisa med Vårdval Stockholm”

 1. Stefan,

  Antagligen är det okänt för dig och andra borgare, men ohälsan är i regel högre bland låginkomsttagare än bland höginkomsttagare. Du kanske bara inte har sett någon statistik kring detta (eller skiter i den, som andra moderater)?

  I borgarnas direktiv till hälso- och sjukvårdsförvaltningen ingick att den socioekonomiska tilläggsersättningen för patientbesök i utsatta områden skulle slopas.

  Därmed får du också en fördelning där rika och mindre krävande områden får det bättre förspänt, de fattiga områdena får mindre.

  Rättvisa? Ja, för en moderat såklart.

  /Peter

 2. Jag tror att du är dåligt påläst. Ersättningen till vårdcentralerna kommer att utgå per patient. En mer krävande patient, t.ex. en som kräver tolk, kommer att ge högre ersättning. Socioekonomiskt utsatta områden kommer därför få högre ersättning per patient eftersom de har fler krävande patienter.

  Skillnaden mellan Vårdvalet och sossemodellen är att ersättningen följer patienten och inte patientens bostadsort. Det finns ju rika människor även i Akalla. Med sossemodellen får en rik person mer pengar för sitt vårdbesök om han bor i Akalla än en person i Djursholm därför att hans grannar är “utsatta”. Är det rättvist? Nej, verkligen inte. Ingen ska väl få bättre villkor bara därför att de råkar bo på ett visst ställe? Förklara, varför ska rika människor få mer pengar till vård för att de bor i Akalla?

Kommentarer är stängda.