Fem lärare hämtades till förhör av polisen

Tänk er att ett tiotal poliser plötsligt en dag kommer till era barns skola och hämtar fem lärare till förhör på polisstationen. Det låter ganska osannolikt, eller hur? Grundskolelärare är ju inte kända för sin samhällsfarliga verksamhet direkt. Om det rörde sig fem stökiga elever så skulle jag kanske kunna tänka mig att det kunde ha hänt. Bråk i skolorna är ju inte något ovanligt tyvärr. Men fem vanliga lärare på grundskolan? Det hände i alla fall i veckan i Flen.

Det rör sig dock inte om ett gripande, utan ett hämtande till förhör. En åklagare kan beordra hämtning med polis om det anses vara viktigt för utredningen i ett fall. Någon kanske inte vill vittna eller riskerar att förstöra utredningen genom att tala med de misstänkta. Alla vittnen står inte på rättvisans sida, så det är fullt rimligt att åklagaren har denna befogenhet i sin hand.

Icke desto mindre är det förvånande att se att detta maktmedel har satts in mot fem lärare på en vanlig grundskola. Vad är det för maffiaverksamhet som åklagaren tror sig vara på spåren? Odlar man cannabis i lärarrummet? Har man spelat bort kommunens pengar på trav? Har man vägrat betala elräkningen? Det är svårt att komma på vad det skulle vara. Nåväl, den som lever får se.

Jo, förresten, bör jag nämna att det är en kristen friskola?

(Läs mer: Världen idag.)
____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Fem lärare hämtades till förhör av polisen”

 1. Från artikeln:

  Så varför tog du detta ovanliga beslut?
  – Eftersom det var många som skulle höras, så tog jag beslut om detta. Vi ville inte att de skulle prata ihop sig innan de hördes. Jag gör detta när jag är rädd för att vittnesutsagor skall harmoniseras, att vittnena skulle prata ihop sig.

  … MEN VAD HAN LJUGER! DET ÄR JU FÖR ATT DE ÄR KRISTNA. Det är en konspiration! Klart det inte kan vara polisteknik för att skydda ett misshandlat barn. Buuu! Det är sossesveriges fel.

 2. Också klippt ur artikeln:

  Varför kan man inte ställa dessa frågor på normalt sätt?
  – Polisen har bara dessa tvångsmedel till sitt förfogande.
  Men varför tvångsmedel? Varför kan man inte ställa dessa frågor på annat sätt. Har polis och åklagare bara det här sättet att kommunicera med vittnen?
  – Normalt, nio gånger av tio, kallas ett vittne till förhör via brev och uppmanas att inställa sig som vittne, så visst var det ett ovanligt förfaringssätt.

 3. Ja? Skulle detta argumentera emot det jag skrev på något sätt? Anledningen att de agerade såpass drastiskt var att om brev eller samtal skulle gå ut skulle frågan kunna diskuteras i fikarummet innan personerna inställde sig på polisstationen. Men du menar alltså att det var för att de var kristna?

 4. Det är inte normalt att en åklagare hämtar 10 lärare på en skola med polis för att de inte ska snacka ihop sig. Det grundar sig i en minst sagt fördomsfull föreställning om att skolan är nåt slags sekt där man sluter sig samman och försvarar föräldrars barnmisshandel. Jag tycker det är rimligt att göra så när man måste hämta Hell’s Angels till förhör. Men lärare? Kom igen.

 5. bra att de hämtade alla lärarna.
  De var själva medhjälpare till barnens misshandel.
  De kom på alla straffen som föräldrarna skulle tillämpa.
  Sorgligt!
  Inte ens i skolan är barn skyddade.
  Vi måste stå upp för barnens rättsäkerhet i sverige! mvh karin

Kommentarer är stängda.