Sossarna gillar NATO men törs inte erkänna det

Ett urfånigt gräl startades idag av socialdemokraterna i Sälen där Folk och Försvars årliga konferens pågår. Håkan Juholt (ni vet, han med röjsågen, trimmern), anklagar försvarsministern för att inte kunna tala ur skägget när det gäller Sveriges förhållande till NATO. Är vi alliansfria eller inte?

Grälet är fånigt för om det är något parti som hymlat om NATO så är det Juholts eget. Under socialdemokratisk ledning blev Sverige medlem i NATO:s program Partnerskap för fred. Det innebär att Sverige får vara med i allt som NATO gör. Även de militära delarna. Redan idag står svenska trupper under NATO-befäl i Kosovo. Sverige har även omorganiserat sina trupper så att de ska passa in i NATO:s befälsstruktur. Vi genomför också regelbundet militära övningar tillsammans med NATO.

Det är bara en sak vi inte gör och det är att vi inte ställer några styrkor till förfogande om ett NATO-land blir utsatt för ett väpnat angrepp. Men i övrigt deltar vi i NATO:s verksamhet på samma villkor som alla andra NATO-länder. Vi står i praktiken inte längre utanför. Så ser det ut, och det är våra socialdemokratiska vänner som lett in Sverige på denna bana.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: