Låt kd rösta fritt om homoäktenskap

Det råder oklarheter ifråga om regeringen kommer att lägga ett förslag om ny äktenskapsbalk som alla fyra regeringspartier är eniga om. Fredrik Reinfeldt vill gärna har en enig regering, har det sagts.

Jag vet inte om det stämmer, men det vore i så fall en onödigt hård linje att driva. Regeringen måste lägga en proposition. Den ska författas av justitieministern och undertecknas av statsministern efter regeringsbeslut. En helt enig regering behövs inte. Visserligen har det såvitt jag känner till aldrig hänt att några ministrar reserverar sig mot ett regeringsbeslut, men varför inte? Alla som tjänstgjort i en helt vanlig föreningsstyrelse har någon gång stött på att en nedröstad minoritet reserverar sig. Det tillhör normal demokratisk praxis. Föreställningen om att regeringen ska vara ett lag där alla drar åt samma håll hela tiden är larvig och har ingenting med verkligheten att göra.

Den som vill ha total enighet i alla frågor hela tiden tycker jag ska söka medlemskap i någon sekt istället.

Kristdemokraterna har låst sig hårt i äktenskapsfrågan, och det är väl lika bra att de får löpa linan ut. Det kostar inte regeringen något. Det finns en stor majoritet för införandet av homoäktenskap. Kd kommer inte att kunna blockera frågan i all evärdelig tid, och den är inte en så stor prestigefråga att det ska vara värt att spräcka regeringen för. Låt därför kristdemokraternas riksdagsledamöter rösta fritt. Det finns dessutom en och annan moderat som kommer att rösta som de själva vill.

_________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Låt kd rösta fritt om homoäktenskap”

  1. Synd att de tre övriga borgerliga partierna anser att det är värt att spräcka regeringen på grund av denna fråga. De måste ju förstå att det inte kommer bli fler borgerliga regeringar om denna fråga drivs igenom. Kd:s kärnväljare kommer rösta med fötterna och antingen rösta blankt eller proteströsta på Sd. Vill vi ha in Sd i riksdagen och en socialistisk regering 2010 är det ett klockrent beslut att köra över Kd i denna fråga.

  2. Inte samma klientel? Det var SD-nynassar som vandaliserade Serrano-utställningen och det är KD som nu vill stoppa den. Låter ganska likt, tycker jag. Ut med kristokraterna – religion och politik ska inte blandas ihop i ett modernt, civiliserat samhälle.

Kommentarer är stängda.