Jag presenterar socialdemokraternas valmanifest för 2010

Socialdemokraternas nya taktik – att inte tala med väljarna – verkar vara framgångsrik i opinionsmätningarna. Någon kanske dock mot förmodan ändå är lite intresserad av vad partiet kommer att gå till val på 2010. Jag presenterar därför här vad jag tror.

1. Bibehållet jobbavdrag, både del 1 och del 2.

Skattesänkningarna kommer att behållas av den enkla anledningen att man inte kommer att kunna gå till val på skattehöjningar och bidragshöjningar samtidigt. Det blir i så fall alldeles för lätt för högern att säga att sossarna höjer skatten på dem som arbetar för att ge pengar till dem som inte arbetar. Skattesänkningarna blir därför kvar.

2. Höjd A-kassa, dock ej tillbaks till samma nivå som 2006.

Eftersom det har blivit en symbolfråga att sänkningen av A-kassan är fel måste socialdemokraterna om de vill behålla sin trovärdighet genomföra en höjning. Utan en skattehöjning kommer det dock att bli dyrt. Dessutom finns det också sossar som inte vill betala folk för att de inte ska arbeta. Någon återställare till hur det var 2006 kommer det därför inte att bli. Men det gör inget. Det viktiga är ju att man i valrörelsen kan säga att man ska höja A-kassan.

3. Avdragsrätt för fackföreningsavgiften.

Facket måste ju få sitt.

4. Fortsatt hårda tag från försäkringskassan. Jakten på fuskare och latmaskar forsätter med oförminskad styrka.

Eftersom man inte kan gå tillbaka till 90-talet då ingen brydde sig om det fuskades eller inte, och inte heller kan höja skatten måste det sparas på något annat vis. Karensdagar och andra former av självreglerande meknismer är tabu inom vänstern. Istället går man ännu längre på kontrollinjen. Thomas Bodström skriver ett lagförslag om att ge försäkringskassan rätt att använda hemlig avlyssning.

5. Betyg från årskurs sex.

Alliansens skolpolitik behålls. Mona Sahlin har redan krävt att partiet ska vara för betyg i skolan. En taktisk anpassning högerut.

6. Avskaffad avdragsrätt för hushållsnära tjänster.

På något sätt måste bidragshöjningarna finansieras och det här är väl den reform som sossarna lättast kan offra.

7. Vårdnadsbidragen avskaffas.

En ideologisk styggelse.

8. Gratis förskola.

Finansieras genom avskaffat vårdnadsbidrag. Staten bestämmer men kommunerna får betala.

Slutligen har vi så några schyssta löften utan täckning i budgeten:

9. Gratis tandvård för alla under 25 år.

10. Friår.

11. 6000 nya jobb till förskolan. 3000 nya jobb till fritids. 1000 nya jobb som “resurspersoner” till skolan.

Ja, jag vet att det är ett krav som fanns med redan i valet 2002, men vad tusan, det genomfördes ju aldrig, och väljarna kommer väl inte ihåg det? De bästa vallöftena är ju de som man inte genomför och som väljarna glömmer bort lagom till nästa val. Då kan man köra dem igen.

Så kommer det att bli. Om någon undrar över förmögenhetsskatten och fastighetsskatten så kommer inte heller dessa tillbaks. Det är ingen idé. Förmögenhetsskatten är verkningslös, vilket socialdemokraterna har vetat länge, men inte kunnat säga av ideologiska skäl. Fastighetsskatten är så impopulär att det vore självmord att ta tillbaka den. Man får ju in lika mycket pengar ändå via den “kommunala avgiften”.

____________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: