Rätt att dra in bidraget till MANA – av politiska skäl

Igår lyssnade jag på Sveriges Radio P1 och fick höra ett inslag om att Kulturrådet inte omedelbart har sagt ja till att betala ut 100 000 kronor i subvention till den radikala socialistiska tidskriften MANA. Kritiker har hävdat att tidningen är antisemitisk och antidemokratisk. Nu frågar sig kritikerna av kritikerna om det är rätt av Kulturrådet att stoppa ett bidrag av politiska skäl. Företrädare för tidskriften kallade det för “stalinism”.

Men Herregud! Det är självklart rätt att dra in bidraget av politiska skäl. Det är ju politiska skäl som har gjort att tidskriften har fått bidrag till att börja med!

Kulturrådet är en statlig myndighet med en styrelse som är utnämnd av regeringen. Förut var det sossarna som bestämde vilka som skulle sitta i styrelsen. Nu är det de borgerliga partierna. Därför är det först nu som någon vettig människa ens har ställt frågan om varför staten ska sponsra socialistisk propaganda. Att tidningen hittills fått pengar beror på att socialisterna i den förra styrelsen gillade tidningen. En god socialist ser det inte som ett problem att staten understödjer en viss ideologi. Det är ju det som är socialism.

Jag vill inte med mina skattepengar understödja en radikal socialistisk tidskrift. Den får klara sig själv. Om den är bra kommer den att få prenumeranter. Om inte, ja så vadå? Då får den väl läggas ned. Den har inget större existensberättigande än min blogg. Jag begär inte 100 000 kronor om året för att skriva högerpropaganda. Jag begär ingenting annat än yttrandefrihet. Det duger åt mig och det borde duga åt gnällspikarna som driver tidskriften MANA också.

__________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

8 reaktioner till “Rätt att dra in bidraget till MANA – av politiska skäl”

 1. Typiskt liberalt verbiage!

  Den egentliga kritiken inom KUR var om “antisemitism”.

  När anklagelserna inom KUR om antisemitism sedan visade sig vara ogrundade och fabricerade så gapar du istället om “socialistisk propaganda”.

  Väldigt genomskinligt, men framför allt obetydligt i kontexten kring KUR och Mana.

 2. Genomskinligt är ett bra ord i debattsammanhang. Det betyder att den förmedlade tanken är transparent, dvs. att man kan se hur den är uppbyggd. Det underlättar förståelsen. Tack för komplimangen.

  Jag tycker inte socialistiska tidningar ska ha statsunderstöd överhuvudtaget. Det har ingenting med tidningens påstådda antisemitismen att göra. Jag har inte haft några synpunkter i antisemitismfrågan alls.

 3. Frågan är om Mana verkligen är en kulturtidskrift? Den verkar ju ägna sig mest åt politik och då främst utrikespolitik. Att flera personer på redaktionen, inkl chefredaktören genom åren har skrivit antisemitiska artiklar tycker jag verkar glasklart. (Se Dilsa Demirbags artikel i gårdagens Expressen Kultur).
  Den är dåligt skriven och uselt redigerad och bidrar inte till att utveckla en större förståelse mellan olika grupper i Sverige – tvärtom.
  Kort sagt – SKA INTE HA STÖD!

 4. Antingen skall ALL politisk propaganda (inklusive rasism erfter tycke och smak) finansieras av oss skattebetalare. Eller så skall bidragen upphöra. Nu fick Mana hundratusentals kronor från oss andra. Det bevisar att staten fortfarande priorieterar vänsterextremism. Till och med när man använder n-ordet.

  På sätt och vis har Kulturrådet sat sig själv på pottan. Man tackar för det.

 5. Kristoffer, vad är du för en kul typ? Vem har sagt att påståendena om Manas antisemitism är “ogrundade”? Du? Det räcker ju med att läsa igenom ett par av Manas artiklar för att fatta galoppen. Låt dem få hålla på, Men inte med mina pengar. Bort med allt “kulturstöd”.

Kommentarer är stängda.