Ta bort värnskatten! säger Konjunkturrådets experter

Enligt redaktionen på DN Debatt varnar fyra experter vid SNS Konjunkturråd för att regeringens skattesänkningar kommer att leda till att höginkomsttagare kommer att arbeta mindre, vilket skulle leda till minskade skatteintäkter. Den som hoppar över DN:s vinklade ingress och läser vad författarna själva skriver (jag antar här att det finns läsare som klarar av att läsa en debattartikel utan att DN måste förklara för dem vad de läser) ser snart att vad som föreslås är sänkta marginalskatter. Med andra ord att värnskatten ska tas bort.

Värnskatten infördes på mitten av 90-talet då statsbudgeten skulle saneras. Det var viktigt menade Ingvar Carlsson (s), som då var statsminister, att höginkomsttagare betalade större procentandel i skatt än låginkomsttagare. Som höginkomsttagare räknades alla som hade mer än 25 000 kr i månaden (ungefär).

Det skulle naturligtvis vara en god idé att, som nästa steg i arbetet med reformera arbetsmarknaden och skapa ett fungerande system för att finanisera välfärden, minska marginalskatten. Det är inte en skatt som bara höginkomsttagare betalar. Det har aldrig varit så, utan det är en skatt som väldigt många betalar, nästan alla med högskoleutbildning. Den berör många. Problemet med den är att den drar ned viljan att utbilda sig, att ta på sig chefsuppdrag, att jobba extra, osv. Den är ett strypkoppel på alla som vill göra något extra.

Tyvärr kommer vi inte att kunna ta bort skatten den här mandatperioden. Lögnen om att marginalskatterna bara betalas av “de rika” är alltför seglivad. Det skulle bli alltför lätt för sossarna att påstå att moderaterna bara gynnar höginkomsttagare. Därför måste sänkingen av marginalskatterna vänta. Det viktiga nu är att visa att det går att upprätthålla arbetslinjen, att visa att det går att leva på sin lön, att man inte måste be socialdemokraterna om hjälp för att kunna försörja sig själv.

___________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: