Bensinbilen dödar barn

Kör du på bensin? Då dödar du fattiga barn. Koldioxidutsläppen från bensinbilarna gör att klimatet blir varmare. Detta leder till förvärrade torkperioder och översvämningar, med försämrade skördar som följd. Särskilt södra Afrika kommer att drabbas, den fattigaste delen av världen.

Du som kör på bensin bidrar alltså till att fattiga barn i Afrika får mindre att äta. De kommer att bli sjuka och dö. Vill du det? Du som kör på bensin.

Det är IFPRI, International Food Policy Research Institute, som har konstaterat att det är troligt att det blir på detta vis.

“With the increased risk of droughts and floods due to rising temperatures, crop-yield losses are imminent. In more than 40 developing countries—mainly in Sub-Saharan Africa—cereal yields are expected to decline, with mean losses of about 15 percent by 2080.”

Här är länken till den som vill läsa undersökningen själv:

http://www.ifpri.org/pubs/agm07/jvbagm2007.asp

Varför påstår då Joachim Kerpner i Aftonbladet att det är etanolbilen som dödar barn? Ja, därför att han inte har läst den undersökning han hänvisar till. Det brukar annars vara bra att göra det. Särskilt om man vill sticka ut huvudet och påstå att alla som kör på etanol dödar barn. Huvudförklaringen till varför det just nu blivit brist på mat i världen beror på ökad efterfrågan i Kina och Indien. Detta står att läsa i IFPRI:s undersökning. Läs på.

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Bensinbilen dödar barn”

  1. Lite nyans tack..
    Den globala bilismen står sammanlagt för 10% av co2-utsläppen. Det är knappast den största co2-källan och du kan därför inte hävda ensidigt att bensinbilar ökar temperaturen på jorden.

  2. Sedan skall vi inte glömma att kvävet i bilens utsläpp gör att växterna effektivare kan ta upp koldioxiden ifrån samma bil.

  3. Nu är jag kanske ingen hejare på engelska men efter att ha läst så gått jag kunnat så är det främst matpriserna som drivs upp och därmed svälten.
    Dom ökade intäkterna kommer enligt din länk inte dom fattiga bönderna till godo.
    Minskningen av växthusefekt tack vare etanolandvänding istället för bensin tycks inte heller mätbart.

  4. Som sagt, de ökade matpriserna är ett resultat av ökad efterfrågan i Indien och Kina. Det framgår av rapporten.

Kommentarer är stängda.