Massivt stöd för Kd:s linje i utställningsbråket

Svenska Dagbladet har en “Dagens fråga” som lyder: “Ska politiker bestämma vilken konst som ska få visas?” 90 procent har svarat nej. 10 procent har svarat ja. Jag tolkar det som att det finns ett massivt stöd för kristdemokraternas linje i utställningsbråket i Alingsås. Kristdemokraterna tycker inte att kommunens skattepengar ska gå till att sponsra den pornografiska fotografiutställningen.

Partiet skriver i Alingsås tidning:

Som företrädare för våra medborgare vill vi att våra begränsade kommunala resurser används på ett sätt som gagnar alingsåsarna. Kommunens uppgift är definitivt inte att med uppsåt provocera genom obscena bilder. Låt oss i Alingsås visa att de demokratiska partierna har den styrka som krävs och bevisa att det går att förena ett öppet samhälle med ett gott omdöme.

Från Kristdemokraterna tar vi därför klart avstånd från att den här utställningen blivit verklighet. Det enda rimliga är att minimera den skada som redan är gjord. Därför vädjar vi till dem som tog hit utställningen att omedelbart ta ner bilderna och avsluta utställningen.

Nu är det säkert någon som tror att jag har tolkat siffrorna fel, och som menar att de 90 procenten riktar sig mot kd, att det är kd som är “politikerna” som vill bestämma över utställningen.

Men vad är politiskt i det här fallet? Det största politiska ingripandet i det fria kulturlivet står rimligen folkpartiet och övriga partier för, som stödjer finansieringen av utställningen. Kristdemokraterna tycker inte att kommunen ska ha att göra med utställningen alls. De står alltså för en linje som säger att politikerna inte ska ingripa överhuvudtaget.

________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

18 reaktioner till “Massivt stöd för Kd:s linje i utställningsbråket”

 1. Efter det här inlägget och att du påstår att Serrano skapade en karriär på porr (+att allt naket är porr) har jag slutat med mina långa inlägg och sitter bara och fnittrar lite.

  Men du borde kanske fråga en kollega innan du publicerar: “Hallå där, några kd-politiker försöker stoppa en konstutställning. Tidningen frågar: “Ska politiker bestämma vilken konst som ska få visas?”. Då stödjer alltså de 90% som röstade nej kristdemokraterna stoppförsök?”

  Troligtvis skulle bara kollegan titta på dig som en förälder ser på sitt femåriga barn.

 2. “Troligtvis skulle bara kollegan titta på dig som en förälder ser på sitt femåriga barn.”

  Exakt den varianten på anklagelse under svarslöshet har jag inte sett tidigare.

  Stefan har alldeles rätt i att politikerna bestämt vad Alingsåsborna ska se.

 3. …jo förresten, med tillägget: Om det har utgått ett stöd till utställningen.

 4. Åh herregud!

  Vad kommunen gjort har varit att ge kulturen en möjlighet till mångfald, utan politisk styrning.

  Det är så kultur fungerar i länder som inte är totalitära diktaturer.

  Du är ju bara för mycket…

 5. Kristoffer: “ge kulturen en möjlighet till mångfald, utan politisk styrning”

  Apropå de tre orden efter kommateckent. Visst är bidrag politisk styrning!

  Apropå det före kommatecknet: Jag bedömer att du med orden “ge … möjlighet till mångfald” menar att politiker ska stödja sådant som man inte kan vänta sig att privata utställare skulle stödja. Jag kan inte se att det bör finnas något sådant intresse. Jag anser att politiker bl a bör stödja ett kulturarv vi har, vilket inkluderar vårdandet av konstnärer (visuell eller skriftlig konst), vetenskapshistoria, industrihistoria och annat, men politiker bör inte gå i bräschen för den nya kulturen. Den bör medborgarna själv bidra med, t ex genom att länge köpa en fantastiskt bra författares böcker (det går 99 skräpförfattare på varje bra, men så har det alltid varit) och på motsvarande sätt ge andra konstnärer cred.

  Politiker ska inte, i tron att de är folkets tjänare, genom progressiv marknadsföring söka påverka vad konst ska vara — i detta fall porr.

 6. Varför inte bara lägga ner all kommunal kulturverksamhet. Då slipper vi detta kristna gnäll varenda gång något annat än den döende Jesus visas på bild. Dessutom skulle alla slippa betala för sådan kultur de inte vill ta del av. Kristdemokraterna kan köpa Jesusbilder för sina pengar medan jag köper porr för mina. Alla blir lyckliga och glada.

 7. Magnus har helt rätt. Klart att det måste finnas en statlig, nationell kulturpolitik. Men den skall stödja och skydda de svenska kulturyttringar som genom tidens tand visat sig vara av hög kvalitet. Kommunpolitiker som sprätter omkring medborgarnas surt förvärvade skattepengar på helt omotiverade “radikala” kulturprojekt i syfte att spränga “normalitetens gränser” och “utmana det konventionella” borde skämmas. Och dessutom bli av med sin politikerfallskärm.

 8. äntligen en riktig utställning som ger oss frigjorda porrälskare möjlighet att se snuskiga bilder legitimt. För det är ju löjligt att kalla det konst.I så fall kan man kalla allt konst bara det är konstigt nog.Se upp för djurrättsaktivisterna, de gillar nog inte bilden på tjuren.

 9. Vore det inte bättre att sänka skatten eller ge en allmän skatteåterbäring, om man nu har pengar över till strunt, så kan medborgarna själva få avgöra om de vill att sina pengar (genom inträdesavgifter) skall gå till strunt…

 10. Saxat från kristemokratiska bloggaren Jessica Nyberg: http://www.jessicanyberg.se

  “Annat ljud i skällan var det dock när Serranoutställningen gästade Lund i slutet av förra året. Då var det tvärtom kristdemokraterna som tog ställning för utställningen och sverigedemokraterna som ville stoppa den. Det kristdemokratiska regionrådet Rolf Tufvesson menade då att sverigedemokraternas agerande luktade “totalitära stater, bokbål och 30-tal”. Nu agerar hans eget parti på ett liknande sätt, fast i en annan kommun. Hmm… ombytta roller skulle man kunna säga.”

  Och till Magnus, som verkar ytterst verbal men ack så svagt påläst:
  Kommunen ger varje år en viss summa pengar till museumet. Sen väljer DE vilka utställningar som ska visas, inte politikerna. Detta för att man tror att konstkännare är bättre än förtroendevalda på att veta vad som har kulturellt värde.

  Och TILL ALLA ER SOM ANSER ATT SERRANOS UTSTÄLLNING ÄR PORR:
  Har ni öht sett utställningen? Anser ni verkligen att bilderna är eggande, erotiska, eller någonstans skulle kunna publiceras eller visas som “erotika”?

  Nej anledningen att folk är emot detta är att det bryter mot kristna ideal och personlig sexualitet. Hade det varit muslimer som protesterat hade vi försvarat det med våra liv, nu är det “spektakel”, “porr” och “strunt”.

 11. Serranos utställning invigdes av ordföranden i Alingsås kommuns kultur- och fritidsnämnd Lars Lundgren (fp). Om det inte är en politisk handling. Då finns det ingen politik alls i världen.

  För övrigt, om nu kristdemokraterna i Skåne inte protesterade mot hur skattebetalarnas pengar använder när utställningen visades i Lund, betyder inte det att de gjorde rätt i Skåne och fel i Alingsås. Varför skulle det vara så? Det var fel i Skåne också.

 12. Anders,

  1) Varför antar du att vi alla skulle vara islamofober?

  2) Vilka belägg har du för ditt påstående: “anledningen att folk är emot detta är att det bryter mot kristna ideal och personlig sexualitet”? Du borde överväga att läsa Michel Foucault, “Sexualitetens historia, bd 1 — Viljan att veta”, det skulle ge dig litet perspektiv på vissa moderna myter rörande förtryck och undantryck av könet.

  3) Anser du att du är en ofri undersåte eller en fri medborgare? Om du är en ofri undersåte så är det självklart så att staten och kommunen är den egentliga ägaren av din egendom, och även av dina pengar, men om du är en fri medborgare så innebär det ju att de offentliga medlen som bygger på skatteintäkter egentlitligen tillhör just medborgarna, och om staten eller kommunen har medel över efter att de avklarat det som det allmänna bästa kräver (vård, infrastruktur, utbildningsväsen, ordningsmakt etc.) så har de ingen moralisk rätt att behålla dessa medel och missbruka dem på så här sätt, utan de har en moralisk skyldighet att återbörda det de tagit från medborgarna för det allmänna bästa, istället för att slösa bort dessa medel på strunt. Därmed inte sagt att strunt borde förnjudas eller censureras, men folk skall faktiskt ha friheten att själva direkt får välja att stöda sådant, istället för att få sin egendom orättfärdigt stulen av kommunen och staten för sådana missbruk!

 13. Svar till Stefan: Vad betyder då detta? Att hr. Lundgren personligen har valt utställningen och tagit pengar från folket för att genomdriva den, eller att han accepterar att museumet har rätt att utföra sitt jobb? Du som kommunalpolitiker om något borde känna till det viktiga i maktfördelningen beställare/producent och nackdelarna med detaljstyrning.

  Jag försöker inte dömma “rätt” eller “fel” efter kds syn på det hela, det vore ytterst korkat, särskilt eftersom kd bygger det mesta av sina argument efter vad som “känns rätt” eller “hur det varit” (se bara debatten om könsneutralt äktenskap). Däremot försöker jag visa att TILL OCH MED kristdemokrater kan i detta fall förstå att politiker inte ska detaljstyra (förbjuda/tillåta) konstutbudet, utan endast ge den möjlighet att existera.
  —-
  Till David:
  1. Var skrev jag det? Jag menar bara att i rondellhundsdebatten kramades de demokratiska rättigheterna hårt av högerdebattörerna, här ska den bli sekundär jämfört med “sunt förnuft” eller andra konservativa luftslott.

  2. Mina belägg är hämtade från läsning av artiklar angående Serrano (bara googla på hans namn så finner du mycket), att jag sett på bilderna från utställningen, en uppsats min syster skrev om serrano på högskolan i gbg mm. Vad ska din bok säga mig? Att många moderna människor inte alls har problem med diverse sidor av sin sexualitet? Isf ska jag läsa den med glädje.

  3. Åh vad sött. Du försöker lära mig om demokrati. Som om jag inte visste hur representativ demokrati var uppbyggd, med mandat, rättigheter, skyldigheter och ansvarsutkrävande. Du, jag blir nog hellre kallad “lilla gubben” än falskt uppläxad om medborgerlighet.
  Kristdemokraterna fick 5 mandat i valet till kommunfullmäktige 2006. Av 51 st sammanlagt. Alltså representerar de nästan 10% av kommunen. Om du anser att det ger dem rätt att kräva tillbaka pengar från museum som inte följer deras krav på sedlighet så är det kanske jag som borde ta dig till skolbänken?

 14. Om så bara en enda kristdemokrat begärde att få tillbaka sin andel av de skattepengar som går till den där utställningen så borde han få den. Varför? Därför att det är hans pengar.

  Anders, du skriver för långt. Nästa långa inlägg ryker.

 15. Ge mig en teckengräns då. Jag kan tänka mig att fortsätta sätta mig emot så länge du far med osanning. Åtminstone ett litet ta till.

 16. En lagom kommentar ligger mellan 500 och 1000 tecken. Jag har dock inget emot att släppa fram längre kommentarer förutsatt att de är bra.

Kommentarer är stängda.