Huckabee kan bli vicepresident

Nu meddelar Mitt Romney att han hoppar av presidentvalskampanjen. Det är föreståeligt. Han har inte lyckats samla de “socialkonservativa” (ung. den kristna högern). Dessa har istället i stor utsträckning röstat på Mike Huckabee. I det läget finns inte mycket att göra. Med tanke på hur debatten mellan McCain och Romney har låtit är det inte troligt att Romney heller kommer att kunna bli vicepresident.

Som tydlig trea i tävlingen har Huckabee varit klyftig nog att inte lägga sig i tjafset mellan McCain och Romney. Det öppnar för att han kan träda in som McCains “running mate”, dvs. vicepresidentkandidat. Huckabees framgång i Iowa visade sig nu under “supertisdagen” inte vara en slump. Han tog hem hela fem delstater och kom tvåa i ytterligare fyra.

Med Huckabee vid sin sida blir det mycket svårt för demokraterna att slå John McCain. I USA kan man nämligen vinna valframgångar genom mobilisering, dvs. att man tjatar på soffliggarna att verkligen gå att rösta. En sådan grupp som tidigare varit benägen att smita på valdagen har varit de evangelikala, de frikyrkliga.

Huckabee är dock helt tydligt deras kille. Med honom som vicepresidentkandidat kommer de vara villiga att rösta på den “liberale” McCain. Som bekant är ju vicepresidentposten en alldeles utmärkt plattform för den som vill bli president i en kommande valrörelse. 2016 kan republikanernas presidentkandidat därför mycket väl komma att heta Huckabee (om McCain sitter två perioder vill säga).

_______________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: