Sverige tar ytterligare ett steg mot NATO-medlemsskap

I dagens utrikespolitiska debatt nämnde utrikesministern att regeringen ska utreda frågan om svensk trupp ska kunna ingå i NATO:s särskilda insatsstyrka. I anslutning till att Sverige just nu ansvarar för EU:s insatsstyrka sa Bildt:

Vi prövar också – i nära samverkan med Finland – möjligheten att delta i Natos motsvarande snabbinsatsstyrka. Detta skulle innebära en ytterligare fördjupning av ett redan omfattande samarbete med Nato.

Om inte Konungariket Sverige så åtminstone Sveriges försvar kommer därmed att ingå i NATO. Vi är i praktiken redan medlemmar. Försvaret har sedan länge anpassat sig till NATO-förhållanden för att kunna samarbeta med med NATO-länderna. Länderna vill också att vi ska vara med. Genom vårt avtal “Partnerskap för fred” som vi har ingått med försvarsalliansen har vi tillträde till all NATO-verksamhet, i den utsträckning vi själva vill.

Det är få i vårt land som vet om att det är på det här viset. Det är de socialdemokratiska regeringarna som har tagit oss hit, men de har inte för sina väljare kunnat erkänna att det är så här det ser ut.

Vi är inte längre alliansfria. Att påstå något annat är en lögn. Det enda som saknas för ett medlemsskap fullt ut är en signatur på ett papper.

__________________

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: